مقالات آموزشی

آفتاب سوختگی چشم چیست و چگونه درمان می شود؟

آفتاب سوختگی چشم چیست

آفتاب سوختگی چشم – شاید برایتان عجیب بایشد و تا به حال نشنیده باشید که کسی دچار آفتاب سوختگی چشمی شده باشد، چون معمولا ما آفتاب سوختگی پوستی را تجربه کرده ایم.

اما آفتاب سوختگی چشم یا فوتوکراتیت  یا برف کوری یا نورزدگی (اینها همه ی اصطلاحاتی است که برای این عارضه ی چشمی به کار برده می شود) بر اثر زیاد ماندن در معرض آفتاب و سایر منابع نوری به وجود می آید که جای نگرانی هم نیست چون در بیشتر موارد در عرض چند روز درمان می شود.

اگر مشکوک بودید که چشم هایتان دچار آفتاب سوختگی شده است می توانید با روش های خانگی آن را درمان کنید اما اگر دچار علائم آزار دهنده ای شدید که تحملش برایتان سخت بود و نمی دانستید که آیا آفتاب سوختگی هست یا خیر به پزشک مراجعه کنید و بعد از آن هم جوانب احتیاط را رعایت کنید و از چشمان خود به درستی محافظت کنید چون ممکن است چشم ها مستعد ابتلا به دژنراسیون ماکولا و یا سرطان چشم شوند.

با من تا انتهای این مقاله همراه باشید تا بیشتر در مورد آفتاب سوختگی چشم بدانیم.

فوتوکراتیت چشم

آفتاب سوختگی چشم چه علائم و شانه هایی دارد؟

متسفانه تشخیص فوتوکراتیت چشم کار ساده ای نیست و مانند آفتاب سوختگی پوستی نیست که ما بتوانیم علائم آن را روی تن خود ببینیم اما وقتی در مدت زمان طولاتی در معرض آفتاب یا انواع منابع نوری مثل چراغ های خورشیدی و مشعل جوشکاری و..  قرار میگیریم دچار این عارضه خواهیم شد که برخی از علائم آن عبارتست از:

  • چشم های قرمز و متورم
  • از دست رفتن بینایی به طور موقت
  • اشک ریزی و چشم های اشک آلود
  • تاری دید
  • احساس در در چشم
  • حساسیت و واکنش شدید به نور
  • احساس وجود جسم خارجی در چشم
  • انقباض مردمک چشم
  • تورم پلک ها
  • لرزش پلک

برف کوری چیست

اگر به فوتوکراتیت مشکوک هستید و یا دچار علائم مذکور بعد از قرار گرفتن در مدت زمان طولانی زیر آفتاب یا منابع نوری دیگرشده اید برای تشخیص و درمان به چشم پزشک مراجعه کنید تا وی با انجام تست های فیزیکی از ابتلای شما به آفتاب سوختگی چشمی مطمئن شود.

اگر هم علائم شدید تر شد و درخانه بهبود نیافت ضروری است که به پزشک مراجعه کنید و اگر علائم زیر را تجربه کردید به نزدیک ترین اورژانس محل زندگیتان بروید

  • تشدید درد
  • تشدید تاری دید بدون آنکه از قطره یا پماد چشمی استفاده کرده باشید
  • دیدن تابش های خیره کننده افزایشی

علت ابتلا به آفتاب سوختگی چشم چیست؟

آیا وقتی دچار علائم فوتوکراتیت شدید در معرض نور و آفتاب شدید بوده اید یا خیر چون بعضی از این علائم با اختلالات چشمی دیگر مشابه هستند و لزوما با تجربه هر کدام از این علائم به آفتاب سوختگی دچار نشده اید

عوامل و علت ابتلا به آفتاب سوختگی چشم شامل موارد زیر می باشد:

  • خیره شدن و قرار گرفتن در معرض لامپ های آفتابی که به طور مثال در سالن هایی که دستگاه برنز کننده دارند مورد استفاده قرار می گیرد
  • خیره شدن به بازتاب خورشید از برف یا آب
  • قرار گرفتن در زیر نور خورشید به مدت طولانی
  • استفاده از دستگاه های جوشکاری
  • خیره شدن به پروژکتورهای نوری عکاسی و هالوژن لامپ ها و دیگر چراغ های روشن پر نور

علاوه بر این دلایل که باعث فوتوکراتیت می شود، مصرف برخی از داروها می تواند خطر ابتلا به آفتاب سوخنگی چشم را افزایش دهد در نتیجه بایستی عوارض داروها را خوب مطالعه کنید و بدانید که اگر با مصرف آن دارو در معرض آفتاب و دیگر عوامل قرار بگیرید دچار این مشکل خواهید شد یا خیر

آفتاب سوختگی یا برق زدگی بر اثر جوشکاری

برخی از داروهایی که خطر ابتلا به فوتوکراتیت را افزایش می دهند عبارتند از:

  • آنتی بیوتیک ها
  • آنتی هیستامین ها
  • ایبوپروفن ها
  • داروهای خوراکی جلوگیری از بارداری
  • داروهایی که مقادیر زیادی ویتامین A دارند
  • داروهای پسوریازیس
  • داروهای اعصاب که برای افسردگی و روان پریشی تجویز می شوند
  • داروهای کاهش کلسترول

روش درمان خانگی فوتوکراتیت چشم

همانطور که گفتم می توانید قبل از اینکه به پزشک مراجعه کنید اقدام به درمان خانگی آفتاب سوختگی چشم هایتان کنید

برخی از اقدامات درمانی عبارتند از:

در درجه ی اول اگر از لنز چشمی استفاده می کنید (لنز های موقت تماسی) در زمان آفتاب سوختگی آن هار ا از چشم هایتان در بیاورید، این کار باعث می شود سوزش چشم هایتان کمتر شود و کمتر آزاردهنده باشد

بعد از اینکه لنزها را از چشم تان خارج کردید آن ها را داخل جالنزی بگذارید و طبق روال همیشه آن ها با مایع لنز شستشو دهید

تازمانی که چشم هایتان به طور کامل بهبود نیافته  استفاده از لنز چشمی ممنوع است و اگر از لنز طبی استفاده می کردید عینک را جایگزین آن نمایید

در مرحله ی بعد باید به چشم هایتان استراحت بدهید پیشنهاد می کنم به خانه بروید و به اتاق بروید و چراغ ها راخاموش کنید و پرده را بکشید این کار باعث می شود درد و تورم ناشی از آفتاب سوختگی کاهش یابد.

اما اگر بیرون از منزل هستید و نمی توانید به جایی بروید که کم نور و تاریک است از عینک آفتابی و کلاه آفتابگیر پهن استفاده کنید تا از برخورد نور با چشم هایتان جلوگیری کنید

از یک کمپرس آب سرد کمک بگیرید و روی چشم هایتان بگذارید و یا یک دستمال تمیز روی چشم هایتان بگذارید و بعد روی آن کمپرس آب یخ بگذارید این کار باعث می شود سوزش و درد چشم ها کمتر شود

اگر به کمپرس یخ دسترسی ندارید می توانید یک دستمال تمیز را زیر آب سرد بگیرید و در حالت نیم خیز یا خوابیده قرار بگیرید و دستمال را روی چشم هایتان بگذارید و چندین بار ین کار را تکرار کنید تا چشم هابتان به آرامش برسند و بهبود نسبی پیدا کنند

درمان خانگی آفتاب سوختگی چشم

در قدم بعدی می توانید برای بهبود سوزش چشم و مرطوب کردن آن ها از قطره های اشک مصنوعی استفاده کنید. با مرطوب نگه داشتن چشم به تسکین سوزش چشم ناشی از آفتاب سوختگی کمک خواهید کرد. میتوانید چند بار در روز از اشک مصنوعی استفاده کنید.

اما اگر چشم هایتان به خاطر آفتاب سوختگی درد دارد می توانید از قرص مسکن استفاده کنید. قرص هایی مثل استامینفون ناپروکسن و ایبوپروفن بلا مانع است و دردتان را تسکین می دهد.

اگز از مسکن ها استفاده کردید و بهبود نیافتید و یا درد چشم تان بیشتر شد به پزشک مراجعه کنید شاید لازم باشد از مسکن های قوی تری استفاده کنید.

توجه داشته باشید که خانواده ایبروپروفن ها حساسیت به نور را افزایش می دهد، پس اگر باید از منزل بیرون بروید مسکن های دیگری را جایگزین آن کنید.

پس از اینکه درد و سوزش ناشی از آفتاب سوختگی  درحال التیام یود سعی کنید کمتر از موبایل و لب تاپ و… استفاده کنید.

چون همانطور که در مقاله های پیشین هم گفتم نور آبی وسایل الکتورنیکی برای چشم ها مضر است و چشم را تحریک می کند و در هنگام فوتوکراتیت بیشتر برای شما آزاردهنده خواهد بود در نتیجه حتی الامکان از موبایل و دیگر وسایل و الکترونیکی استفاده نکنید.

  محافظت از چشم در برابر موبایل

دارو درمانی

اگر با اقدامات و درمان های خانگی آفتاب سوختگی چشمی شما بهبود نیافت و مجبور شدید که به پزشک مراجعه کنید به احتمال زیاد، پزشک با معاینه ی چشم های شما قطره هایی را برای شما تجویز می کند تا ماهیچه های چشم شما التیام یابد.

با استفاده از قطره های گشاد کننده چشمی هم علائم آزار دهنده ی ناشی از فوتوکراتیت التیام پیدا می کند و هم ماهیچه های چشم شما راحت تر دیده می شود.

به احتمال زیاد پزشک برای شما یک چشم بند یا پانسمان تجویز می کند ولی اگر هم تجویز نکرد از او بخواهید که در نسخه شما آن ها را درج کند و یا از داروخانه تهیه کنید.

استراحت دادن به چشم ها در زمان آفتاب سوختگی چشمی از مراحل  مهم درمان است و اگر در حین درمان درد چشم ها بیشتر شد و یا درد یکی از چشم هایتان تشدید یافت استفاده از پانسمان محافظ و یا چشم بند تا حد زیادی به التیام درد چشم ها کمک خواهد کرد.

توصیه می کنم اگر برای درمان، یکی از چشم هایتان را با چشم بند و پانسمان پوشانده ای در آن زمان رانندگی نکنید.

در صورت لزوم با تجویز پزشک که به جهت جلوگیری از عفونت چشم، قطره و پماد آنتی بیوتیک کاربرد دارد استفاده نمایید. حتما از پزشکتان در خصوص دستورالعمل آنتی بیوتیک ها و دوز مورد نیاز راهنمایی بگیرید و بیش از میزان تجویز شده استفاده نکنید.

در آخر باید با رعایت  دستورالعمل ها و مصرف داروها کم کم بهبود یابید. آفتاب سوختگی چشم ممکن است در عرض چند ساعت یا نهایتا 3 روز بهبود یابد.

اگر بعد از گذشت 3 روز همچنان درد داشتید و علائم از بین نرفت مجددا با پزشک خود ارتباط برقرار کنید تا اگر لازم است داروها یا روش دیگری را جایگزین کند.

درمان خانگی آفتاب سوختگی

خلاصه ی مطلب

آفتاب سوختگی چشمی یک اختلال رایج نیست و شاید برای خیلی ها ناشناخته باشد اما این اتفاق زمانی می افتد که فرد در مدت زمان طولانی بدون چشم مسلح (عینک و کلاه آفتابگیر) در معرض آفتاب و سایر منابع نوری قرار بگیرد.

علائم آفتاب سوختگی چشمی معمولا آبریزش چشمی، سوزش و درد نواحی چشم است و برای درمان خانگی آن در مرحله اول باید اگر لنز داخل چشم تان است آن در بیاورید و بعد در یک جایی که نوری نباشد چند ساعت استراحت کنید .

برای اینکه سوزش چشم تان از بین برود و مرطوب بماند از اشک مصنوعی استفاده کنید و برای کاهش درد هم می توانید از قرص مسکن مصرف نمایید و زمانی که چشم ها در حال بهبودی هستند از نگاه کردن به موبایل و کامپیوتر و… پرهیز کنید

برخی از درمان های دارویی این اختلال چشمی عبارتست از: استفاده از داروهای گشاد کننده ی چشمی که باعث می شود عضلات چشمی التیام یابد  و پزشک راحت تر بتواند آن ها را بررسی کند.

استفاده از پانسمان چشم و چشم بند که به استراحت چشم ها کمک می کند و باعث می شود عارضه ی آفتاب سوختگی هر چه زودتر بهبود یابد.

استفاده از قطره و پماد آنتی بیوتیک چشمی با تجویز پزشک و با رعایت دوز مناسب یکی دیگر از روش های درمان آفتاب سوختگی چشم است.

اگر همه ی این موارد را رعایت کردید ولی بعد از 3 روز هیچ تغییری  در روند بهبود چشم هایتان حاصل نشد حتما مجددا به پزشک مراجعه کنید.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *