مقالات آموزشی

کور شدن با لنز چشم

کوری چشم با لنز

کور شدن با لنز چشم شاید یکی از هولناکترین دغدغه های استفاده از لنز چشم برای کاربران آن باشد.

آیا واقعا ممکن است فردی توسط لنز چشمی کور شود؟ من در مقاله های قبلی در خصوص خطرات لنزهای چشمی صحبت کرده ام و گفتم با رعایت نکردن اصول نگهداری از لنز چشم ممکن است آسیب های جبران ناپذیری به چشم وارد کنید که از بدترین این خسارت ها، کوری چشم است.

چشم ها جزو حساسترین اعضای بدن ما هستند و به شدت آسیب پذیرند. به طور مثال وقتی در هوای آلوده قرار می گیریم، یا در معرض گردو خاک هستیم، یا در زمان سرما خوردگی، چشم ها شاید اولین عضو از بدن ما هستند که واکش نشان  می دهند و ممکن است با قرمزی، سوزش و درد و التهاب همراه باشد.

حالا تصور کنید یک جسم خارجی وارد چشم ما می شود که در رعایت اصول بهداشتی آن و یا به سالم بودن آن توجهی نکرده باشیم؟

آنگاه چه بلایی سر چشم های ما می آید؟

من در این مقاله به نکاتی در خصوص مواردی که باعث کور شدن چشم توسط لنز چشم می شود پرداخته ام.

با من تا انتهای این مقاله همراه باشید.

کور شدن با لنز چشم:

در حقیقت کور شدن با لنز حقیقت ندارد و اتفاق نمی افتد مگر اینکه به صورت اشتباه از لنز استفاده کنید و به دستورالعمل های مراقبت از لنز چشمی و عدم رعایت محدودیت های لنز چشمی توجهی نکنید

اگر به طور صحیح از لنزهای چشمی استفاده کنید و آن ها هیچ تماسی با آب نداشته باشند مطمئن باشید هیچ وقت در معرض خطر کوری با لنز چشم قرار نمیگیرید.

به طور کلی نابینایاتفاق ی با لنز چشم نمی افتد مگر در موارد نادر بر اثر عفونت آکانتامبا که آن هم به دلیل وجود انگل در آب است و فقط با تماس لنز و آب می تواند رخ دهد.

با حمله آکانتامبا به قرنیه ممکن است کوری ناگهانی رخ دهد و ممکن است با علائمی مثل درد، حساسیت شدید به نور و یا تاری دید همراه باشد و یا ممکن است بر روی عنبیه فرد لکه های زرد یا سفیدی ظاهر شود و یا باعث ایجاد زخم قرنیه گردد و منجر به آب مروارید شود که در هر شخص میزان شدت آن متفاوت است و در برخی تاری دید ایجاد می کند در برخی هم نابینایی کامل به همراه دارد.

درمان نابیناییی با عفونت آکانتامبا:

خوشبختانه درمان کوری چشم بر اثر عفونت اکانتامبا با عمل پیوند قرنیه امکان پذیر است که در این عمل بافت آسیب دیده، با بافت سالم قرنیه اهدا کننده جایگزین می شود و بینایی به فرد باز می گردد.

افرادی هم که بر اثر عفونت آکانتامبا به آب مروارید دچار شده اند می توانند مورد جراحی قرار بگیرند که طی این عمل، عدسی چشم فرد بیمار که دچار کدورت شده است با یک عدسی مصنوعی تعویض می شود تا دید مطلوبی به دست آورد.

کور شدن با لنز چشم توسط استخر و حمام کردن

کسانی که از لنز چشمی استفاده می کنند چه در نوع لنز رنگی زیبایی، و چه در نوع طبی باید بدانند که استفاده از لنز چشمی در آب ممنوع (شنا، استخر، حمام و…) است و املاح موجود در آب یاعث خرابی لنز و در نتیجه آسیب به چشم می شود.

دوستان توجه داشته باشید اگر در مواقع ضروری مثلا قبل از حاضر شدن برای بیرون رفتن باید حتما دوش بگیرید و لنز در چشم تان است آن را از چشم تان خارج کنید و اگر شرایط آن محیا نبود از آن لنزها مجددا استفاده نکنید و لنز دیگری را جایگزین آن نمایید.

یا کسانی که می خواهند به استخر بروند و لنز در چشم دارند پیشنهاد می کنم اگر شرایط خارج کردن لنز از چشم شان را ندارند حتما از لنزهای یک بار مصرف استفاده کنند و بعد از شنا، لنزهای جدید را جایگزین لنز قبل نمایند

رعایت این موارد شما را از خطر ابتلا به کوری با لنز نجات می دهد زیرا زمانی که لنز در معرض آب قرار می گیرد باعث ایجاد عفونت چشمی می شود که از نادرترین و خطرناک ترین نوع عفونت چشمی می توان به کراتیت آکانتامبا اشاره کرد که اغلب به دلیل استفاده ناصحیح از لنز چشمی رخ می دهد.

عفونت آکانتامبا

بر اساس آمار، هر ساله بین 1 تا 21 مورد عفونت چشمی  در هر یک میملیون نفر به دلیل استفاده ناصحیح  لنز گذاشتن رخ می دهد .

عفونت آکانتامبا هم نوعی عفونت انگلی در قرنیه چشم است که در لایه ی جلویی چشم رخ می دهد.

با اینکه در بیشتر کشورها آب های لوله کشی پیش از آنکه مورد استفاده قرار بگیرند ضدعفونی می شوند اما باز هم حاوی میکروب های ویروسی و باکتریایی هستند و با اینکه اغلب آسیب زا نیستند اما به هر حال همیشه هم انگل آکانتامبا قابل فیلتر نیست و این همان ویروسی است که منجر به عفونت حاد و بعضا کوری چشم خواهد شد.

این نوع عفونت که به عفونت AK  معروف است زمانی مشکل ایجاد می کند که با لنز چشم در معرض آب (حمام و شنا) قرار می گیرید و یا افرادی که به دستورالعمل های استفاده ی آگاهانه لنز توجهی نمی کنند و لنزهایشان را به جای شستشو با محلول لنز با آب تمیز می کنند در معرض ابتلا به این عغونت چشمی هستند.

لنزها جایگاه خوبی برای تجمع باکتری ها و میکروب ها هستند و همچنین انگل ها می توانند بین لنز و قرنیه قرار بگیرند و تکثیر یابند.

عوامل خطر آفرین کوری با لنز چشم

بر اثر تحقیقات انجام شده و نظرسنجی هایی که به تازگی انجام شده است می توان گفت بیشتر کسانی که از لنز چشمی استفاده می کنند به دلیل نا آگاهی درباره استفاده صحیح از لنز و قرار گرفتن در معرض آب و یا خوابیدن با لنز چشم دچار مشکلات چشمی و کوری می شوند.

در صد آماری ابتلا به AK و کوری با لنز بر اساس نظر سنجی yougov  در سال گذشته عبارتست از:

  • افرادی که لنزهای خود را با آب دهان تمیز می کنند 15%
  • افرادی که ندانسته لنزهای خود را با آب شیر تمیز می کنند 27%
  • افرادی که در هنگام خوابیدن لنز را از چشم شان را خارج نمی کنند و با آن می خوابند 47%
  • افرای که لنزهایشان را با آب شستشو می دهند 54%

به همین دلیل آگاه سازی مردم در خصوص استفاده صحیح از لنز و شستشوی آن ها به صورت بهداشتی و مورد تایید پزشکان برای مبارزه با عفونت AK به منظور جلوگیری از کوری با لنز چشم  بسیار حائز اهمیت است.

آیا گم شدن لنز در چشم و کوری با آن حقیقت دارد؟

ببینید دوستان این یک باور کاملا اشتباه و متاسفانه رایج در خصوص لنزهای چشمی است که می گویند لنز در چشم گم می شود و این موضوع ابدا حقیقت ندارد.

در واقع ساختار چشم به گونه ایست که از هر چیزی برای قرار گرفتن در پشت چشم جلوگیری می کند. به عبارتی مانعی به نام ملتحمه در چشم وجود دارد که پلک را می کشد و بخش سفیدی چشم را می پوشاند، در نتیجه لنزهای چشمی به هیچ عنوان نمی توانند در پشت چشم گم شوند به این دلیل که یک مانع فیزیکی از قرار گرفتن هر چیزی در پشت چشم محافظت می کند.

با این تفاسیر کوری چشم با لنز توسط گم شدن لنز در چشم کاملا یک مساله ی رد شده و غیر ممکن است . دلیل اینکه برخی فکر می کنند لنز در چشم شان گم می شود این است که چون لنز ها انعطاف پذیر و نرم هستند تا می شوند و می تواند پشت پلک قرار بگیرد که پیدا کرد آن هم ترسناک و هم دشوار است و کاربران لنز فکر می کنند در چشم شان گم شده است که یک باور اشتباه است.

کوری چشم با لنز تاریخ مصرف  گذشته

برای اهمیت این موضوع به این مثال توجه کنید:

فرض کنید لنزی را تهیه کرده اید که فصلی است و تا 3ماه قابل استفاده است اما شما به جای اینکه 3ماه از آن استفاده کنید، 1 سال به صورت مرتب آن را در چشم تان می گذارید چه اتفاقی می افتد؟

آن لنز به شکلی ساخته شده است که مواد نگهدارنده ی آن تا 3 ماه دوام دارد و پس از آن فاسد خواهد شد و لنز ممکن است حالت خود را از دست بدهد، کمی کوچک شود، تنگ شود و دیگر کاملا گرد نباشد.

تمام این ها علائم فاسد شدن لنز هستند و به شما هشدار می دهند که دیگر قابل استفاده نیست و شما با استفاده از آن ها ریسک ابتلا به عفونت یا سایش قرنیه و آسیب به قرنیه را افزایش می دهید که به احتمال زیاد بینایی شما را تحت تاثیر قرار می دهد و یک تهدید به عنوان کوری چشم با لنز و یا تاری دید و کم بینایی برای شما می باشد.

فکر نکنید با این کار صرفه جویی کرده اید و توانسته اید هزینه لنز جدید را ذخیره کنید، شما فقط یک جفت چشم دارید که موظف به مراقبت از آن ها هستید.

این کار دقیقا مثل خوردن غذای فاسد است ممکن است شانس با شما یار باشد و انفاقی نیفتد اما از طرفی هم ممکن است کوری با لنز را در پی داشته باشد.

عوامل خطر آفرین محلول لنز برای نگهداری از لنزها

کاربران لنز باید به این نکته توجه داشته باشند که چه از لنز استفاده می کنند و چه در فواصل طولانی مدت آن ها را میگذارند باید حداکثر یک شب درمیان محول جالنزی را عوض کنند.

محیطی که لنزها را در آن نگهداری می شوند ممکن است گرم، مرطوب و تاریک باشد و در هر صورت باکتری های دست شما به لنز انتقال پیدا می کند و بعضی از آن ها توسط محلول لنز از بین می رود و برخی هم از بین نمی روند و قدرت پاک کنندگی محلول ها بعد از چند ساعت کاهش پیدا می کند و شما باید محلول لنز را هر روز یا یک روز در میان تعویض کنید.

خطرات شسستشو لنز با آب

باز هم تاکید می کنم هیچ وقت لنزهایتان را با آب شستشو ندهید زیرا آمیب بسیار خطرناکی به نام acanthamoeba  در آب لوله کشی وجود دارد که توسط لنزها به چشم منتقل می شود و خطر کوری با لنز را با خود به همراه دارد.

پس حتما لنزهایتان را با محلول مورد تایید پزشکان تمیز کنید و حتما قبل از گذاشتن و برداشتن لنزها دست هایتان را با آب و صابون بشوید و و با یک دستمال بدون پرز آن ها را خشک کنید و به این شکل ریسک کوری با لنز را به 0 برسانید.

خلاصه مطلب:

کراتیت آکانتامبا یک عفونت چشمی خطرناک  و نادر است که در صورت ابتلا ریسک کوری با لنز چشم را افزایش می دهد و فقط از طریق تماس لنز با آب این عفونت ایجاد می شود.

در واقع کور شدن با لنز چشم امکان پذیر نیست به شرط آنکه لنز به هیچ عنوان با آب تماس نداشته باشد.

کاربران لنز باید از نحوه صحیح مراقبت و شستشو لنزهای چشمی اطلاعات کافی داشته باشند تا از خطرات و آسیب های چشمی در امان باشند.

حتما پس از اتمام تاریخ مصرف لنزها یک لنز جدید تهیه کنید زیرا لنزهای تاریخ مصرف گذشته خسارت های جبران ناپذیری برای چشم به همراه دارد.

برای اینکه خیالتان از بایت لنزی که تهیه می کنید راحت باشد و اگر چشم های ضعیفی دارید و لنز نمره دار استفاده می کنید، چشم های شما را درمان کند حتما از مراکز معتبر لنزها را تهیه کنید.

ایران لنز یکی از معتبرترین فروشگاه های اینترنتی لنز چشم می باشد که به مدیریت دو اپتومتریست به نام سحر قاسمی و سالار حمیدی اداره می شود  و تمامی لنزها دارای گارانتی و مجوز بهداشت جهانی می باشد.

برای مشاوره در خصوص بهترین لنز مناسب با چشم هایتان می توانید با مشاورین ما به صورت رایگان در ارتباط باشید.

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهی در مورد “کور شدن با لنز چشم

  1. آنا گفت:

    ببخشيد خوب اگه دستامونو بشوريم با آب شايد اون انگل روي دستمون باشه از روي انگشت به لنز منتقل شه بايد با آب جوشيده سرد شده بشوريم دستامونو يا آب معدني ؟ ترسناكه خيلي

    1. مدیرسایت گفت:

      سلام عزیزم وقتی با صابون بشورید به طور کل آلودگی ها از بین میره نگران نباشید

  2. محمد گفت:

    ممنون از مطالب مفید وکاملتون

  3. سارا گفت:

    سلام لنزی که در آب به مدت ۳۰ دقیقه مونده باشه و‌بعدش با مایع لنز شست و شو بدم میتونم استفاده کنم ؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *