موارد منع مصرف لنز چشم -همه ما شاهد ترویج استفاده لنز چشم در بین اطرافیانمان هستیم که این مساله بیشتر در خانم ها شایع شده است. البته تعداد آقایانی که از ما لنز می خواهند چه در نوع لنز رنگی چه در نوع لنز طبی کم نیست. لنز چشم مثل عینک طبی فضای صورت را اشغال نمی کند به همین خاطرطرفداران زیادی پیدا کرده است و بیشتر مردم دوست دارند به جای استفاده ازعینک لنز بگذارند. که البته در مقاله لنز چشم بهتر است یا عینک به طور مفصل در خصوص مزایا و معایب هر کدام صحبت کرده ایم.
اما امروز می خواهیم در خصوص موارد منع مصرف لنز چشم در بعضی از افراد صحبت کنیم. می خواهیم به این مساله اشاره کنیم که آیا همه افراد می توانند از لنز چشم استفاده کنند یا خیر؟ چه کسانی نمی توانند از لنز استفاده کنند؟ استفاده دائم از لنز چشم ضرر دارد؟ برای گرفتن همه این سوال ها ما را در این مقاله همراهی کنید.
چه کسانی نمی توانند از لنز چشم استفاده کنند و موارد منع مصرف لنز
پیش از آنکه در خصوص موارد منع مصرف لنز چشم در بعضی از افراد را بیان کنیم یادآوری این مساله خالی از لطف نیست که هرگز نباید از لنز دیگران استفاده کنیم زیرا به گفته پزشکان ترشحات چشم می تواند بیماری های ویروسی، باکتریایی و انگلی را انتقال دهد. در نتیجه از لنز چشم مانند دیگر وسایل شخصی خود استفاده نمایید.
اما چه کسانی نباید از لنز چشم استفاده نمایند و موارد منع مصرف لنز
این سوالی است که بسیاری از دوستان از ما می پرسند. دوستان توجه داشته باشید برای اقدام به خرید لنز و تصمیم به گذاشتن لنز به جای عینک طبی حتمن به پزشک مراجعه نمائید تا وی با بررسی چشم بتواند تشخیص دهد که شما می توانید از لنز چشم استفاده نمایید یا خیر؟ کسانی که دارای شرایط زیر هستند نباید از لنز استفاده کنند:
- افرادی که دچار خشکی چشم هستند بایستی اول درمان شوند تا بتوانند از لنز چشمی استفاده نمایند و در صورتی که به طور کامل بهبود نیابد، لنز چشم باعث تشدید شدن سندرم خشکی چشم در آن ها می شود.
- افرادی که دارای عفونت لبه پلک هستند
- افرادی که کم کاری غدد اشکی و یا غده چربی اشک دارند
- افرادی که از داروهای آنتی هیستامین استفاده می کنند، زیرا این داروها تاثیر مستقیمی بر روی غده اشکی چشم می گذارند
- افرادی که از داروهای اعصاب استفاده می کنند
- افرادی که داروهای کم کاری یا پرکاری تیروئید مصرف می کنند
- افرادی که بیماری گلوکوم یا آب سیاه دارند
- افرادی که شغلشان ایجاب می کند در فضاهای بسیار گرم باشند مثل معدن کاران و جوشکاران
- افرادی که در آرایشگاه ها مشغول به کار هستند و دائما با مو و موارد آرایشی سرو کار دارند
- افرادی که در معرض آلودگی هستند مثل کارگرهای فاضلاب شهری و لوله کش ها
- افرادی که در آزمایشگاه ها مشغول هستند و با مواد شیمیایی سر و کار دارند
معایب استفاده مکرر از لنز چشم
با تمام مزایایی که لنز طبی یا لنز طبی رنگی دارند اما استفاده مکرر از آن باعث بروز مشکلاتی برای فرد می شود که در طولانی مدت می تواند آسیب های جدی به چشم فرد وارد نماید. خوشبختانه در حال حاضر لنزهایی تولید می شوند که مشکل اکسیژن نرسیدن به قرنیه را بر طرف کرده است. در گذشته وقتی فرد لنز را داخل چشم خود قرار می داد به دلیل آنکه کل سطح قرنیه با لنز پوشانده می شد عمل اکسیژن رسانی انجام نمی شد و به همین دلیل لنز برای مرطوب نگه داشتن خود از آب چشم برداشت می کرد که عاملی برای ابتلا به خشکی چشم بود. اما با تولید لنزهای اکسیژن رسان این مشکل بر طرف شد. اما استفاده از لنز به طور مکرر می تواند باعث بروز مشکلاتی شود که عبارتند از:
عقونت چشمی: یعنی با قرار گرفتن در معرض آلودگی ها، گرد و غبار به سطح لنز می چسبد و باعث ایجاد عفونت چشمی می شود. همچنین تجمع رسوبات چشمی (رسوبات پروتئینی چشم) و چسبیدن آن ها به لنز از دیگر مواردیست که باعث بیماری های چشمی می شود. پس استفاده از لنز نیازمند دقت و پاکیزگی بسیار دقیقی است که کاربران لنز بایستی به آن توجه ویژه ای داشته باشند.
تحریک چشم و نازکی قرنیه: به دلیل آنکه فاصله کمی بین لنز چشم و قرنیه می باشد استفاده مکرر و طولانی مدت از لنز می تواند سبب تحریک چشم شده و مشکلاتی مثل کاهش بینایی، کدورت چشم، خراش قرنیه را به همراه داشته باشد که در بعضی موارد منجر به نابینایی و پیوند قرنیه می گردد.
چه زمان هایی نباید از لنز چشم استفاده کرد و موارد منع زمان مصرف لنز
لنز های تماسی نرم بسیار انعطاف پذیرند و در طولانی مدت و شرایط آب و هوایی تغییر حالت می دهند. تمامی افرادی که از لنز به عنوان یک ابزار آرایشی یا درمانی استفاده می کنند باید بدانند در یکسری از موقعیت ها استفاده از لنز مجاز نیست و می تواند به چشم آن ها آسیب وارد کند. پس هر وقت در شرایط زیر قرار گرفتید سعی کنید لنز را از چشم هایتان بردارید یا جانب احتیاط را رعایت کنید.
- هوای آلوده و گرم: یکی از عوامل اصلی حساسیت های چشمی آلودگی هوا و گرما می باشد. پس توصیه می شود در چنین شرایطی سعی کنید از استفاده لنز منصرف شوید و از عینک به جای لنز استفاده نمائید تا به عفونت چشم مبتلا نشوید.
- هنگام خواب: با اینکه لنزهایی در بازار وجود دارد که کمپانی سازنده آن مدعی است کاربران آن ها می توانند به طور دائم با لنز بخوابند اما اصلا مورد تایید چشم پزشکان و اپتومتریست ها نمی باشد و باعث خشکی چشم و زخم قرنیه می شود. خوابیدن با لنزفقط ذز شرایطی مجاز است که فرد در شرایطی خاص قرار گرفته باشد و قادر به درآوردن لنز از چشم هایش نباشد..
- هنگام شنا و استحمام: به هیچ عنوان وقتی لنز داخل چشم هایتان است به حمام یا استخر(به طور کلی در فضاهایی که آب با لنز برخورد دارد) نروید زیرا برخورد آب با لنز باعث آسیب به لنز و چشم خواهد شد.
- مواقعی که فرد مبتلا به حساسیت یا بیماری های چشمی است به هیچ عنوان استفاده از لنز توصیه نمی شود. همچنین افرادی که سرما خورده اند یا سینوزیت آن ها عود کرده است توصیه می شود از لنز استفاده نکنند زیرا مستعد عفونت چشمی هستند.
- زمان هایی که در معرض هوای بیش از حد گرم یا آتش هستید از لنز استفاده نکنید زیرا لنز تغییر حالت می دهد.
- در ارتفاعات استفاده از لنز توصیه نمی شود.
- هنگام بارداری بهتر است از لنز استفاده نشود
کسانی که کمی انحراف چشم دارند میتونن از لنز های رنگی استفاده کنند؟مشکلی نداره؟