مقالات آموزشی

اختلال نزدیک بینی چیست و چگونه درمان می شود؟

اختلال نزدیک بینی چشم

نزدیک بینی یا میوپیا هم مانند دوربینی و آستیگماتیسم جزو اختلال عیوب انکساری می باشد. در اختلال نزدیک بینی فرد، همه چیز را در فاصله ی نزدیک به خوبی و واضح می بیند، اما در دیدن اشیاء و اجسام و نوشته ها در فاصله ی دورتر دچار مشکل می شود و آن ها را تار می بییند.

این اختلال دقیقن برعکس اختلال دوربینی است یعنی در اختلال دوربینی فرد، اجسام و تصاویر و نوشته ها را در فاصله ی دورتر به خوبی و واضح می بیند اما هر چه فاصله ی او با اجسام و نوشته ها کمتر می شود دچار تاری دید می گردد.

نزدیک بینی چیست؟

این اختلال انکساری معمولن ریشه مادرزادری و ژنتیک دارد و در کودکی خود را نشان می دهد و تقریبن 30% افراد در جهان به نزدیک بینی دچار هستند که شدت آن در هر شخص متفاوت است.

در این اختلال، چشم نمی تواند به طور عادی و مناسب روی یک نقطه متمرکز شود و تصاویر را واضح ببیند و نور وارد شده به چشم را به درستی منکسر یا منعکس کند.

نزدیک بینی هر چه سریع تر تشخیص داده شود درمان آن آسان تر خواهد بود به طرری که اگر در کودکی نسبت به درمان آن اقدام شود، می توان با انجام تمارین مخصوص چشمی به سادگی آن را برطرف کرد. ( البته بستگی به میزان و شدت آن هم دارد)

این اختلال به این شکل است که فرد، تمام چیزهایی را که با او فاصله دارد را تار می بیند و او باید برای بهتر دیدن، به آن ها نزدیک شود. مثل تماشای تلویزیون

همچنین وقتی این افراد به فاصله ی دور نگاه می کنند ممکن است دچار خستگی چشمی و سردرد شوند که اگر به آن بی توجهی نشان دهند و نسبت به درمان اقدام نکنند، رفته رفته تشدید می یابد و با عوارض شدیدتری همراه خوهد بود.

نزدیک بینی چشم چیست؟

علت ابتلا به نزدیک بینی چیست؟

میوپیا امکان دارد بر اثر کشیدگی بیش از حد چشم اتفاق بیفتد که قابل جبران هم نیست به این خاطر که در افراد نزدیک‌بین به دلایل ناشناخته‌ای عدسی داخلی دیگر با نازک شدن و کشیدگی قادر به کاهش قدرت خود نمی‌باشد.

این مساله منجر به این می شود که تصاویر به جای شکل‌گیری روی شبکیه چشم در جلوی آن تشکیل ‌شوند.

در مجموع محققان به این نتیجه رسیده اند که اختلال نزدیک بینی در نتیجه ی ترکیبی از عوامل موروثی و ژنتیکی و نوع زندگی و کارهای شخص به وجود می آید.

به طور مثال افرادی که ساعات طولانی را باید به اشیاء یا وسایل الکترونیکی نگاه کنند معمولن به این عارضه مبتلا می شوند.

نزدیک بینی بیشتر در دوران کودکی اتفاق می افتد و با بالاتر رفتن سن و بعد از بلوغ، تشدید می یابد.

یکی دیگر از دلایل ابتلا به نزدیک بینی عوامل استرس زا و یا عدم تکامل رشدی می باشد. اما با این حال بسیاری از کارشناسان این امور دلیل اصلی نزدیک بینی را عوامل موروثی و ژنتیک می دانند اما با استناد به تحقیقات صورت گرفته، شاهد این هستیم که افرادی بوده اند که به خاطر مشاغل و نوع زندگی به این اختلال دچار شده اند.

علت ابتلا به مایوپیا و نزدیک بینی

چه کسانی بیشتر در معرض خطر ابتلا به نزدیک بینی هستند؟

پزشکان و متخصصان زنتیک یک الگوی قابل پیش بینی در خصوص ابتلا به نزدیک بینی ارائه داده اند که بدین شرح است:

نوزادانی که پدر و مادرها آن دچار نزدیک بینی هستند، بالاترین درصد احتمال ابتلا به این عارضه را دارند، البته بر اساس آمار مشاهده شده است که بسیاری از نوزادان که پدر و مادرشان دچار این مشکل هستند چشمانشان سالم بوده است.

برعکس بسیاری از کودکان که چشمان والدینشان دچار هیچ نوع مشکل به ویژه نزدیک بینی نیست، ممکن است به این عارضه مبتلا شوند.

کودکانی که دچار نزدیک بینی می شوند اما هیچ گونه ریشه ژنتیکی ندارد، ممکن است بر اثر عوامل خارجی مثل مطالعه زیاد، کار با اجسام ریز، کار کردن بیش از حد با وسایل الکترونیکی مثل موبایل و کامپیوتر به این اختلال چشمی مبتلا شوند.

اختلال نزدیک بینی چه خطراتی به همراه دارد؟

در بعضی از کسانی که دچار نزدیک بینی هستند به ویژه کسانی که دیوپتر نزدیک بینی آن ها 6.00 یا بیشتر است، عوامل خطرزا برای ابتلا به اختلالات دیگر چشمی در آن ها افزایش می یابد که این مشکلات عبارتند از:

  • جداشدگی شبکیه
  • مگس ‌پران چشم
  • کاهش بهترین حالت دید چشم
  • احتمال ابتلا به آب سیاه
  • دژنراسیون شبکیه

روش های تشخیص میوپیا

برای اینکه متوجه شوید به هر نوع اختلال چشمی دچار شده اید یا خیر باید حتمن نزد چشم پزشک  یا اپتومتریست بروید و با انجام معاینات دقیق پزشکی که شامل آزمایشات تعیین عیوب انکساری است قرار بگیرید.

کسانی که دچار نزدیک بینی هستند در تشخیص و خواندن چارت اسنلن (تابلو حروف E بزرگ) دچار مشکل می شوند و به راحتی نمی توانند جهت آن ها را تشخیص دهند اما در خواندن حروف بزرگ و نزدیک مشکلی ندارند.

سایر آزمایش هایی که باید برای تشخیص نزدیک بینی انجام شود عبارتند از:

  • تونومتری (تست فشار چشم)
  • معاینه شبکیه
  • معاینه با اسلیت لامپ

روش تشخیص اختلال نزدیک بینی

نحوه ی تشخیص میزان و درجه عیوب انکساری

اختلال میوپیا هم مانند دوربینی و آستیگماتیسم با واحدی به نام دیوپتر اندازه گیری می شود. دیوپتر در حقیقت واحد اندازه گیری توان عدسی چشم است که بر اساس فاصله کانونی عدسی تشخیص داده می شود.

اگر بخواهم به طور خیلی ساده و اجمالی نحوه تشخیص و خواندن نسخه ی چشم پزشکی را برایتان توضیح دهم باید بگویم که:

علامت منفی قبل از اعداد به معنای نمره ی نزدیک بینی است و اعدادی که بعد از علامت منفی گذاشته می شود میزان و درجه ی آن می باشد.

به مثال زیر توجه کنید:

  • 0= چشم سالم و بدون مشکل
  • ۰.۲۵- تا ۳.۰۰- دیوپتر =  میوپیا کم و خفیف
  • ۳.۲۵- تا ۶.۰۰- دیوپتر= میوپیا متوسط
  • ۶.۲۵- تا ۱۰.۰۰- دیوپتر= میوپیا شدید
  • ۱۰.۲۵ دیوپتر یا بیشتر= میوپیا حاد

آیا نزدیک بینی درمان دارد؟

بهترین زمان برای درمان اختلال نزدیک بینی تا قبل از 10 سالگی است که با تجویز عینک، به طور کامل درمان می شود. البته به این معنی نیست که در سن بزرگسالی درمان ندارد.

معمولا افرادی که دچار نزدیک بینی هستند برای دیدن اجسام دورتر چشمان خود را تنگ و ریز می کنند تا بهتر ببینند و علت آن هم این است که با کاهش ابیراهی کروی(درجه ای که نور به عدسی چشم می خورد و به دلیل انکسار منحرف می شود) فرد می تواند اجسام دورتر را بهتر ببیند.

درمان میوپیا به سه دسته اصلی تقسیم می شود که در هر 3 درمان هدف فراهم کردن شرایطی برای بهتر دیدن اجسام دور است که شامل موارد زیر می شود:

  • تجویز عینک طبی
  • تجویز لنز چشم طبی
  • جراحی چشم

درمان مایوپیا با عینک طبی

البته گاهی ممکن است به صورت ترکیبی از این 3 روش استفاده شود.

درمان میوپیا با عینک و لنز طبی

بهترین و آسانترین روش درمان نزدیک بینی، استفاده از عینک با عدسی نمره منفی و لنز طبی رنگی یا طبی بی رنگ می باشد.

لنزهای عینک جهت تمرکز نور بر روی شبکیه طراحی شده اند.

عدسی عینک های طبی با نمره منفی مقعر هستند و با تشخیص نمره ی درست چشم به بهبود عملکرد چشم کمک می کند.

برای خرید لنز طبی نزدیک بینی حتمن به پزشک مراجعه کنید چون نمره لنزهای طبی هم مانند عینک به مثبت و منفی تقسیم بندی می شود و باید نمره چشم ها درست تشخیص داده شود.

در ایران، لنزهای طبی که دارای نمره مثبت باشند به سختی پیدا می شود و برندهای بسیار محدودی لنز طبی مثبت را به ایران صادر کرده اند.

درمان نزدیک بینی با لنز طبی

برای تهیه انواع لنز طبی رنگی و طبی بی رنگ نمره دار می توانید به فروشگاه ایران لنز مراجعه کنید و با مشاوران ما به صورت رایگان ارتباط برقرار نمایید.

درمان نزدیک بینی با جراحی چشم

کسانی که تمایل به استفاده از عینک و لنز طبی ندارند و یا با استفاده از آن ها درمان نشده اند بایستی توسط عمل جراحی چشم، نزدیک بینی خود را درمان کنند.

درمان نزدیک بینی توسط جراحی چشم به روش های لیزیک و لازک،  PRK (فوتوریفرکتیو کراتکتومی) و کاشت لنزهای مصنوعی انجام می شود که هدف از این نوع روش های درمانی هم بهبود عملکرد بینایی و وضوح دید برای اجسام دورتر است.

احتمال درمان کامل نزدیک بینی چه قدر است؟

همانطور که گفتم اگر در سنین کودکی و قبل از سن بلوغ، نزدیک بینی تشخیص داده شود، درمان آن بسیار راحت تر خواهد بود.

افراد از سن 7 تا 18 سالگی دستخوش تغییرات بسیاری در سیستم بدنی خود می شوند و چشم ها هم  به دلیل رشد و تکامل و عوامل خارجی مانند تکالیف مدرسه، خواندن کتاب ها و فشار زیادی که بر سیستم فوکوس طبیعی چشم ها وارد می شوددچار نزدیک بینی می شوند.

در مجموع اختلال نزدیک بینی قابل کنترل است و با استفاده از لنز و عینک، بینایی فرد به شکل قابل توجهی بهبود می یابد.

جراحی عیوب انکساری در بزرگسالان نیز بسیار روش موثری در درمان این اختلال است.

روش های پیشگیری از میوپیا

با اینکه هیچ نوع سند و بیانیه قطعی مینی بر روش های پیشگیری از ابتلا به نزدیک بینی وجود ندارد ما برخی متخصصین مراقبت از چشم معتقدند که می توان اقداماتی جهت کاهش ابتلا به این اختلال انجام داد که عبارتند از:

  • سعی کنید هنگام مطالعه کتاب، مجله، روزنامه و… آن ها را در فاصله  ۳۵ تا ۴۰ سانتی‌متر از چشمان خود نگه داید.
  • نور اتاق کار یا منزل خود را بررسی کنید تا به میزان کافی نور به چشمان شما وارد شود تا هم از خستگی چشم جلوگیری شود و هم در زمان کار با اجسام نزدیک چشم تان اذیت نشود
  • به محض اینکه دچار تاری دید برای دیدن اجسام دور شدید، در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید.
  • برای اطمینان از سلامت چشم خود، چکاپ سالانه ی چشم پزشکی بروید.
  • اگر تمام روز با کامپیوتر کار می کنید، در طول روز به دفعات به چشمان خود استراحت دهید، برای مثال از پنجره به دور دست نگاه کنید.
اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *