مقالات آموزشی

آموزش صحیح گذاشتن و برداشتن لنز تماسی در چشم

آموزش صحیح گذاشتن و برداشتن لنز تماسی در چشم

اصول آموزش گذاشتن لنز در چشم و برداشتن آن به چه صورت است؟ چه نکاتی باید در لنز گذاری رعایت شود؟

لنزها امروز محبوبیت بسیار زیادی در میان افراد مختلف پیدا کرده اند. امروزه استفاده از این وسیله فقط با اهداف پزشکی و درمانی نیست و افراد بسیار زیادی هستند که به عنوان یک وسیله آرایشی و زیبایی از آن استفاده می کنند؛ اما با توجه به اینکه لنزها تقریباً با حساس ترین عضو بدن انسان در ارتباط هستند، استفاده از آنها مستلزم رعایت نکات مهمی است تا از بروز انواع بیماری ها و عفونت های چشمی جلوگیری شود. در این مطلب مراحل لنز گذاری و برداشتن آن را به صورت گام به گام برای شما توضیح می دهیم.

مراحل گذاشتن لنز در چشم

ابتدا باید این نکته را گوشزد کرد که اهمیتی ندارد که قصد گذاشتن چه نوع لنزی را در چشم خود دارید. لنزهای طبی یا غیر طبی، لنزهای رنگی یا بی رنگ و یا لنزهای مدت دار یا یک بار مصرف، برای گذاشتن هر نوع لنزی باید تمامی مراحل زیر به صورت دقیق اجرا شوند و جدی گرفته شوند تا با آسیب های چشمی مواجه نشوید.

1-شستن دست ها قبل از برداشتن لنزها

قبل از آنکه بخواهید لنزها را از جعبه آن خارج کنید لازم است که حتما دستان خودتان را با آب گرم و مواد شوینده کاملاً تمیز و ضدعفونی کنید و بعد از آن با استفاده از دستمالی نرم و تمیز یا دستمال کاغذی آنها را خشک کنید. توجه داشته باشید در صورتی که مواد شوینده بر روی دستان شما باقی مانده باشد و به لنزها منتقل شود باعث خشک شدن آنها خواهد شد و زمانی که لنز خشک باشد می تواند باعث زخم شدن چشم و یا تاری دید شود. بهترین روش این است که بعد از شستن دست ها با شوینده و آب گرم توسط دستگاه خشک کن خشک شود تا مشکلی پیش نیاید.

آموزش صحیح گذاشتن و برداشتن لنز تماسی در چشم

2-برداشتن لنز

بعد از شستن و خشک کردن دست یکی از لنزها را بردارید. باید توجه داشته باشید که چپ و راست بودن لنزها مهم است و نباید از لنز چشم چپ برای چشم راست و یا برعکس استفاده کنید. هرچند که با قرار دادن لنزها در چشم به صورت جا به جا، باز هم می توانید محیط اطراف را ببینید اما ممکن است که باعث عفونت چشم ها شود و یا اینکه در دیدن اطراف اذیت شوید. دقت کنید که در هنگام برداشتن لنز از جعبه آن، با گرد و غبار تماس نداشته باشد چون اگر وارد چشم شود باعث عفونت می گردد.

3-برداشتن صحیح لنز از جعبه

شاید بگویید اگر دستمان را شسته ایم و گرد و غباری هم وجود ندارد پس دیگر مشکلی نیست؛ اما باید بدانید که طریقه برداشتن لنز به اندازه مراحل قبل اهمیت دارد. با هر انگشتی که احساس راحت تری دارید می توانید لنز را بردارید (معمولاً انگشت اشاره گزینه بهتری است). برای برداشتن لنز باید احتیاط کنید که به هیچ عنوان از ناخن استفاده نکنید چرا که ممکن است باعث آسیب به لنز شود. از قسمت گوشتی نرم نوک انگشت استفاده کنید. لنز باید به حالت مقعر و به گونه ای که گودی آن رو به صورت شما باشد قرار بگیرد. هنگامی که لنز را از جعبه خارج کرده اید باید آن را از نظر پارگی، آلودگی و هر مشکل دیگری بررسی کنید تا در صورت مشکلی آن را برطرف یا ضد عفونی کنید.

بیشتر بدانید: تشخیص پشت و رو بودن لنز

4-آماده کردن چشم

زمانی که لنز را از جعبه خارج کرده اید باید با استفاده از انگشتان دست مخالف چشم خودتان را برای لنز گذاری آماده کنید. برای این کار باید با استفاده از دو انگشت پلک های بالا و پایین چشم را در خلاف جهت هم بکشید تا راحت تر بتوانید لنز را جاگذاری کنید.

5-قرار دادن لنز

زمانی که پلک های بالا و پایین چشم به خوبی کشیده شده اند می توانید لنز را درون چشم خود قرار دهید. برای آنکه راحت تر این کار را انجام دهید سعی کنید به لنز خیره نشوید و پلک نزنید. بعد از آنکه لنز را درون چشم خود قرار دادید مطمئن شوید که مشکلی ندارد و به درستی بر روی عنبیه چشم قرار گرفته است. در صورت نیاز می توانید با انگشت، لنز را حرکت دهید تا در بهترین حالت خود قرار بگیرد.

قرار دادن لنز

6-تست کردن لنز

بعد از آنکه لنز را بر روی عنبیه چشم قرار دادید، به آرامی چندین بار پلک بزنید. اگر با این کار سوزش یا درد خاصی را احساس کردید باید لنز را خارج کنید چرا که احتمال دارد آلوده شده باشد. با استفاده از مایع مخصوص لنز، آن را تمیز و ضد عفونی کنید و سپس مراحل را از ابتدا اجرا کنید و مطمئن شوید که لنز به خوبی جاگذاری شده است.

7-لنز دوم

برای آنکه لنز دوم را درون چشم خودتان قرار دهید باید تمامی مراحل قبل را دوباره انجام دهید. توجه داشته باشید که جعبه لنز نباید آسیبی ببیند چرا که برای نگهداری از لنز دوباره به آن نیاز خواهید داشت.

خارج کردن لنز از چشم ها

برای آنکه لنزها را از چشم خارج کنید لازم است که نکاتی را رعایت کنید و همانند قرار دادن لنز درون چشم مراحل مختلفی را انجام دهید. قبل از آنکه اقدام به خارج کردن لنز از چشم خود کنید سعی کنید جعبه لنزها را به خوبی با استفاده از محلول های مخصوص شستشو دهید. آب آشامیدنی معمولاً دارای املاح است و استریل نیست بنابراین برای شستن ظرف لنز مناسب نیست. توجه داشته باشید که ظرف های نگهداری لنز تاریخ مصرف خاص خود را دارند و نباید بیشتر از مدت تعیین شده برای آنها استفاده شوند.

1-شستن دست ها

همانند مرحله لنزگذاری اولین اقدام برای خارج کردن لنز از چشم، شستن دست ها با آب و صابون و سپس خشک کردن آنها است. چون از لنز برای دفعات مختلفی استفاده می شود بنابراین لازم است که با دقت با آن تماس داشت تا آلوده نشود.

2-خارج کردن لنز

در مرحله دوم می توانید از روش های مختلفی مانند نیشگون گرفتن و روش غلت دادن برای خارج کردن لنز استفاده کنید. در روش نیشگون باید سعی کنید از قسمت نرمی نوک انگشتانتان استفاده کنید و به حالت نیشگون گرفتن لنز را گرفته و از چشم خود خارج کنید. در این حالت نباید از ناخن ها استفاده کرد و یا فشار زیادی به لنز وارد کرد چرا که احتمال آسیب دیدن لنزها زیاد می شود.

در صورتی که با روش نیشگون گرفتن نتوانستید لنز را خارج کنید می توانید قسمت گوشتی لبه انگشت خودتان را بر روی لنز قرار دهید و سپس آن را به آرامی به طرف قسمت سفیدی چشم هدایت کنید و غلت دهید و سپس آن را خارج کنید.

آموزش صحیح گذاشتن و برداشتن لنز تماسی در چشم

3-بررسی کردن لنز

پس از آنکه لنز را از چشم خود خارج کردید به صورت کامل آن را بررسی کنید. اگر آلودگی بر روی آن قرار داشت آن را تمیز و ضد عفونی کنید و در صورتی که آسیب دیدگی، خش خوردگی یا پارگی داشت نباید آن استفاده کنید و باید تعویض شود.

نکات مهم در استفاده از لنزهای تماسی

  • هرگز از لنز شخص دیگری استفاده نکنید و لنز خود را نیز به دیگران قرض ندهید. همان‌طور که می‌دانید، چشم از حساس‌ترین اعضای بدن است و استفاده‌ی اشتراکی از لنز می‌تواند به انتقال عفونت‌های چشمی یا حتی بیماری‌های جدی‌تر منجر شود.

  • در صورت استفاده از لنز، به طور منظم به چشم‌پزشک مراجعه کنید. استفاده از لنز، به‌ویژه به‌صورت مداوم، ممکن است عوارضی مانند خشکی چشم، التهاب یا کاهش دید ایجاد کند. بنابراین، مشاوره و معاینه‌های دوره‌ای توسط پزشک متخصص ضروری است.

  • حتی در صورت استفاده از لنزهای مدت‌دار، به چشمان خود استراحت بدهید. توصیه‌های پزشک را جدی بگیرید و از استفاده‌ی طولانی‌مدت یا خوابیدن با لنز پرهیز کنید، مگر در مواردی که پزشک مجاز دانسته باشد.

  • شرایط سنی در استفاده از لنز بسیار مهم است. افراد زیر ۱۸ سال نباید برای اهداف زیبایی از لنزهای رنگی و غیرطبی استفاده کنند. همچنین کودکان زیر ۱۳ سال، مجاز به استفاده از هیچ‌گونه لنز تماسی (چه طبی و چه غیرطبی) نیستند، مگر با تشخیص و نظارت دقیق چشم‌پزشک.

  • به تاریخ انقضای لنزها دقت کنید. استفاده از لنز پس از انقضا می‌تواند منجر به آسیب‌های چشمی و عفونت‌های خطرناک شود. همواره لنز را در شرایط مناسب نگهداری کرده و محلول‌های نگهداری را نیز به‌موقع تعویض کنید.

  • رعایت بهداشت هنگام استفاده از لنز بسیار ضروری است. پیش از لمس لنز یا چشم، دستان خود را با آب و صابون بشویید و خشک کنید. همچنین از محلول‌های مخصوص برای شست‌وشو و نگهداری لنز استفاده نمایید؛ هرگز لنز را با آب معمولی یا بزاق دهان تمیز نکنید.

مقالات مرتبط:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *