همانطور که میدانید درون چشم عضوی به نام عنبیه وجود دارد که از دو لایه در جلو و عقب آن تشکیل شده است؛ لایه موجود در عقب عنبیه اپیتلیوم و لایه موجود در جلو عنبیه استروما خوانده میشود. درون اپیتلویم موجود در عنبیه سلولهای رنگدانه قهوهای و سیاه وجود دارد و رشتههای کلاژن که فاقد رنگ هستند و سلولهای ملانین نیز درون استروما قرار دارد.
میزان ملانین موجود در استروما و رنگدانه های موجود در اپیتلویم عوامل اصلی تعیین کننده رنگ چشم انسان می باشند، با اینکه رنگ چشم افراد معمولا زیبا و ثابت است اما اگر از رنگ چشمتان رضایت ندارید میتوانید با خرید لنز رنگی و یا طبی رنگی دلخواه خود رنگ چشمتان را تغییر دهید. در ادامه مطلب قصد داریم دانستنیهای جالب در مورد رنگ چشم افراد که شاید تاکنون به آن توجه نکردهاید یا اینکه توجه کردهاید و علت آن را نمیدانستهاید اشاره کنیم. پس با ما در ادامه مطلب همراه باشید.
تغییر رنگ چشم در موقعیتهای مختلف:
احتمالا شما نیز تاکنون افرادی را دیدهاید که در موقعیتهای مختلف رنگ چشم متفاوت دارند؛ به این چشمها آفتابپرستی گویند متفاوت بودن رنگ چشم در این افراد مشکل بینایی و ارثی نیست و بیشتر در افرادی دیده میشود که دارای رنگ چشم سبز، فندقی و آبی هستند، چشمان این افراد در موقعیتهای مختلف زندگی مانند استرس، خستگی، تغییرات آبوهوایی تغییر رنگ میدهد و از نظر روانشناسی این افراد جز افراد غیرقابل منتظره می باشند. اگر جزو این افراد هستید و از این تغییر رنگ چشم ناگهانی خود خسته شدهاید میتوانید تحت نظر پزشک لنز رنگی مناسب را خریداری کنید.
تاثیر احساسات بر رنگ چشم:
احساسات مختلف مانند خشم، عصبانیت و خوشحالی باعث بروز واکنشهای مختلفی در بدن میشود. مثلا در مواقع عصبانیت ضربان قلب افزایش مییابد و تندتر نفس میکشیم؛ جالب است بدانید رنگ چشم نیز با توجه به احساساتمان تغییر میکند و تیره تر و یا روشنتر میشود. شاید شنیده باشید که میگویند “طرف چشماش از خوشحالی برق میزد“،
این حرف شاید به این دلیل باشد که رنگ چشم در مواقع خوشحالی روشنتر از مواقع دیگر به نظر میرسد البته استفاده از لنز رنگی نیز راه حلی ساده برای روشنتر کردن رنگ چشم است.
تاثیر رژیم غذایی و داروها بر رنگ چشم:
رژیمهای غذایی نقش مهمی در سلامت انسان دارند و اگر قصد رژیم گرفتن دارید حتما با مشورت پزشک این کار را انجام دهید؛ چون مصرف برخی از مواد غذایی یا استفاده از رژیمهای خاص مانند خامگیاهخواری ممکن است رنگ چشم را تغییر دهد و باعث بروز بیماری برای چشم و یا کل بدن شوند.
علاوه بر رژیم غذایی استفاده از برخی داروها نیز ممکن است رنگ چشم افراد را تغییر دهد، مثلا داروهایی که برای بیماری گلوگوم استفاده میشود به مرور زمان میتواند رنگدانه و رنگ چشم را عوض کند با همه این احوال اگر در نظر شما رنگ چشمتان موردپسند شما نیست و یا از نظر دارویی و غذایی مراقبت های لازم را انجام می دهید، خرید لنز رنگی می تواند گزینه مناسبی برای شما باشد.
میزان ملانین در رنگ چشمهای مختلف:
- در افرادی که دارای رنگ چشم قهوهای هستند، استرومای موجود در عنبیه دارای مقدار زیادی ملانین میباشد و نور زیادی توسط چشم این افراد جذب می شود، چون رنگدانه موجود در چشم آن ها زیاد است.
- درصورتیکه میزان ملانین موجود در استروما به اندازه متوسط وجود داشته باشد رنگ چشم به رنگ قهوهای روشن دیده میشود.
- در چشمانی که به رنگ سبز هستند، کلاژن در استروما وجود ندارد و تنها ملانین به مقدار اندکی موجودمیباشد.
- در چشمان آبی ملانین وجود ندارد و تنها ذخیره کلاژن به مقدار اندکی وجود دارد؛ بهعبارتیدیگر رنگدانه موجود در چشم این افراد در حد صفر میباشد به همین دلیل هیچ نوری توسط چشم این افراد جذب نمیشود و تمام نور منعکس میشود، به همین دلیل این افراد بیشتر در معرض خطر نابینایی قرار دارند. استفاده از لنز رنگی برای محافظت از چشم در این افراد با نظر پزشک توصیه میشود.
- در رنگ چشم خاکستری ملانین وجود ندارد اما کلاژن به مقدار بیشتری نسبت به رنگ چشم آبی درون عنبیه وجود دارد استفاده از لنز رنگی برای این افراد میتواند به زیبایی چشم و صورت آنها کمک کند.
تاثیر رنگ چشم بر دیابت، مغز، شنوایی:
یکی از بیماریهایی که به رنگ چشم افراد ارتباط دارد دیابت است و میزان بروز این بیماری در افرادی که دارای رنگ چشم آبی هستند بیشتر از سایر افراد میباشد همانطور که در بالا گفته شد مقدار ملانین در افرادی که دارای رنگ چشم تیره هستند بیشتر میباشد.
ملانین از اعصاب مغزی در مقابل سروصدای زیاد محافظت میکند و باعث عملکرد بهتر مغز میشود؛ به همین دلیل افرادی که دارای رنگ چشم قهوهای هستند بهتر میتوانند سروصدای زیاد را تحمل کنند و برای کار کردن در محیطهای صنعتی که میزان سروصدا زیاد است مناسب تر میباشند و مغز آنها نیز بیشتر از سایر افراد فعال است.
وجود دو رنگ مختلف در دو چشم یک فرد:
شاید برایتان جالب باشد که بدانید در برخی افراد میزان ملانین در عنبیههای دو چشم با یکدیگر تفاوت دارد و هر کدام از آن ها به رنگی خاص دیده میشوند. این مسئله در حیوانات موضوع شایعی است ولی در انسانها وجود ندارد و به مقدار خیلی اندکی دیده میشود. علت به وجود آمدن این مشکل جهشهای ژنی میباشد.
اگر از این مسئله رنج میبرید، میتوانید از لنز رنگی برای حل این مشکل استفاده کنید؛ اما اگر با این مسئله مشکلی ندارید احتیاج به درمان خاصی برای حل آن نیست.
تغییر رنگ در چشمان نوزادان:
احتمالا مشاهده کردهاید که کودکان در هنگام تولد چشمانی به رنگ خاکستری دارند اما به مرور زمان رنگ چشم آن ها تغییر میکند و به سمت قهوهای و تیره شدن پیش میرود. این مسئله به این دلیل اتفاق میافتد که مقدار ملانین در روزهای اول زندگی بسیار کم میباشد، اما به مرور زمان این مقدار افزایش مییابد و به طور معمول تا دو سالگی در حال تغییر است.
در تعیین رنگ چشم نوزاد عواملی مختلفی مانند شرایط آبوهوایی و ژنتیک نقش مهمی دارد، مثلا اگر پدر و مادر دارای رنگ چشم قهوهای باشند احتمال اینکه چشمان بچه نیز قهوهای باشد بسیار زیاد است. البته ممکن است برخی از نوزادان و یا کودکان در هنگام تولد به بیماری آب مروارید مادرزادی مبتلا باشند که برای جلوگیری از تنبلی چشم در این افراد لازم است با نظر پزشک از لنزهای رنگی استفاده شود.
در قسمت اول دلیل تغییر ناگهانی رنگ چشم را بررسی کردیم اما در قسمت دوم قصد داریم راههایی را معرفی کنیم که به وسیله ی آنها بتوانید رنگ چشمتان را تغییر دهید. پس اگر از رنگ چشمتان ناراضی هستید و علاقه به تغییر آن دارید قسمت دوم این مقاله را دنبال کنید.