تاثیرات فیلم سه بعدی روی چشم – از وقتی که فیلم های سه بعدی جایگاهی برای خود پیدا کرده است، طرفداران زیادی را به خود جذب کرده و محبوبیت آن از زمانی که فیلم آواتار به صورت سه بعدی ساخته شد بیش از پیش شده است.
پس از پخش فیلم آواتار که پیشرفت زیادی در ایجاد جلوهای بصری سه بعدی در صنعت سینما داشت، این فیلم توانست تجربه ماورایی را به تماشاگران هدیه دهد و برای مخاطب باور پذیر بود تا بتواند برخی از صحنه های فیلم را به شکل واقعی احساس کند.
اگر فیلم آواتار را دیده باشید می دانید که صحنه های انفجار را به صورت 3 بعدی به نمایش در آورده اند و به همین دلیل تماشاگر آن صحنه ها را بهتر و واقعی تر احساس می کند.
پس از انتشار فیلم آواتار فیلم های سه بعدی بیشتر و بیشتری ساخته شد و هر روز مخاطبان بیشتری را به سمت خود جذب کرد و پای این تکنولوژی به ساخت تلویزیون های 3 بعدی و سیستم های بازی هم باز شد و از آنجا نگرانی تاثیرات فیلم سه بعدی روی چشم دغدغه ی مخاطبین شد.
با آمدن این تکنولوژی در تلویزیون ها و بازی ها علاوه بر هیجانی که برای مردم داشت یکسری سوالات را در ذهن تماشاگران فیلم های سه بعدی در خصوص تاثیرات فیلم سه بعدی روی چشم ایجاد کرد که آیا با دیدن این نوع فیلم ها آسیبی به چشم وارد می شود یا خیر.
نظر شما چیست ؟آیا واقعا دیدن فیلم سه بعدی برای چشم ضرر دارد و ممکن است عوارضی برای چشم داشته باشد؟
با من تا انتهای این مقاله همراه باشید تا بیشتر درباره تاثیرات فیلم سه بعدی روی چشم اطلاعات کسب کنیم.
تعریف فیلم 3 بعدی
در فیلم های معمولی همه چیز دو بعد دارد (طول و عرض). اما بسیاری از وسایل و ابزارها در دنیای واقعی دارای عمق یا همان بعد سوم هستند که به آن ها 3d یا سه بعدی گفته می شود و عمق را هم نشان می دهد.
وقتی در حال تماشای فیلم های 3بعدی هستید احساس می کنید خودتان در آن لوکیشن قرار دارید و شاید در بعضی از آیتم ها احساس کنید با چیزهایی که در صحنه قرار دارند برخورد پیدا می کنید که همچین چیزی را در فیلم های دو بعدی تجربه نمی کنیم.
برای اینکه فیلم های سه بعدی را به همان شکلی که طراحی شده است ببینید باید از عینک های مخصوصی استفاده کنید یعنی این فیلم ها و عینک ها در کنار هم کاربرد دارد و مکمل همدیگر هستند.
این عینک ها باعث می شوند وجوه متفاوتی از یک تصویر برای چشم های شما فرستاده شود و وابسته به نوع تکنولوژی به کار رفته شده در ساخت فیلم، هر عینک سه بعدی دارای شاترهای مخصوص از لنزهای پلاریزه و فیلترهای رنگی به جهت دریافت تصاویر می باشد.
حالا در اینجا سوال دیگری مطرح می شود آیا علاوه بر تاثیرات فیلم سه بعدی روی چشم، عینک ها هم بینایی را تحت تاثیر قرار می دهند؟
البته جواب این سوال منفی است و فقط این عینک ها باعث می شوند شما جلوه های ویژه را به شکلی که طراحی شده است مشاهده کنید.
عملکرد عینک های مخصوص فیلم های سه بعدی
در حال حاضر برای دیدن فیلم های سه بعدی جدید از عینک های پلاریزه استفاده می شود که دراین عینک ها نور می تواند حالت قطبی به خود پیدا کند و یا جهت گیری های مختلفی داشته باشد تا بیننده به شکل بهتر و قابل درک تری درگیر فیلم سه بعدی شود.
جالب است بدانید مغز ما همه ی این پردازش های سه بعدی را خودکار انجام می دهد.
اما مشکل ترین بخش برای سازندگان فیلم های سه بعدی انتخاب نوع دوربین است تا بتواند بهترین تصاویر را برای چشمان بیینده ارسال کند تا بر روی صفحه نمایش مشاهده کند.
برای اینکه بیینده تصاویر سه بعدی را به خوبی و با کیفیت ببیند بایستی دو نسخه از یک تصویر را از جهت و زاویه ای که بیننده مشاهده می کند، فیلم برداری کنند که برای فیلم های انیمشین هم همین کار را انجام می دهند.
تاثیرات فیلم سه بعدی روی چشم مضر و آسیب زا است؟
شاید این نگرانی به سراغ شما هم آمده باشد که دیدن فیلم های سه بعدی می تواند برای چشم های شما عوارض داشته باشد و به چشم های شما آسیب بزند یا از خودتان بپرسید مگر ما هر روز در محیط پیرامونمان تصاویر سه بعدی نمی بینیم؟
بله این کاملا درست است که ما به طور عادی در حال تماشای فضای 3 بعدی اطرافمان هستیم اما فیلم هایی که دارای جلوه های ویژه به شکل سه بعدی هستند بدون روش های خاص قابل مشاهده نیستند.
در زمان فیلمبردای فیلم های 3بعدی از دو دوربین استفاده می شود و دوربین ها باید مجهز به فیلترهای پلاریزه جهت ایجاد تصاویر سه بعدی باشند و فقط وقتی بیننده می تواند این جلوه ها را مشاهده کند که از عینک های مخصوص جهت فیلتر پلاریزه جلوه های سه بعدی استفاده شود که خیلی از افراد بر این باورند که استفاده از این روش برای خلق تصاویر سه بعدی سبب مشکلات بینایی خواهد شد.
و باید در این مقاله به طرفداران فیلم های سه بعدی این مژده را بدهم که دیدن فیلم های سه بعدی هیچ ضرری برای چشم هایشان ندارد و با خیال راحت می توانند به تماشای این فیلم ها بنشینند زیرا چشم پزشکان متخصص این موضوع را تایید کرده اند که هیچ نوع عارضه جانبی طولانی مدتی در پی دیدن فیلم های سه بعدی مشاهده نشده است. اما ممکن است در کوتاه مدت مشکلات و عوارض بینایی را برای افرادی مثل گیمرها ایجاد کند.
در نتیجه تاثیرات فیلم سه بعدی روی چشم منفی نیست و طرفداران فیلم های سه بعدی می توانند با خیال راحت آن را تماشا کنند.
عوارض کوتاه مدت فیلم های 3 بعدی روی چشم
توجه داشته باشید فیلتر پلاریزاسیون عینک های سه بعدی برای هر چشم به شکل متفاوتی است و از ماهیچه های هر چشمی می خواهد که به جای هماهنگی با هم، به طور مجزا کار کنند. به همین علت احتمال دارد به دلیل عدم هماهنگی کارکرد هر چشم، عضلات چشمی دچار فشار شوند و منجر به سر درد، سرگیجه و حالت تهوع شود و شاید این عوارض به تاثیرات فیلم سه بعدی روی چشم به شکل منفی برداشت شود
عوارض تماشای فیلم های 3 بعدی برای چشم بسیار نادر و خفیف است اما ممکن است در برخی از افراد با عوارض احتمالی زیر رو به روشوند:
- سر درد
- سرگیجه
- خستگی چشم
- حالت تهوع
- اضطراب و پریشانی
- بیماری های حرکتی
- اختلالات بینایی در حین تماشای فیلم و تصاویر سه بعدی
- احساس خستگی در حین تماشای فیلم و یا بعد از آن
تمامی این عوامل موقتی هستند و می توان با نگاه کردن به دور از صفحه، برای چند ثانیه از آن جلوگیری کرد
چرا برخی از افراد با دیدن فیلم های سه بعدی دچار اختلال بینایی می شوند؟
تعداد محدودی از افراد قادر نیستند از هر دو چشم خود با هم به شکل صحیح تصاویر سه بعدی را پردازش کنند و به همین دلیل در هنگام دیدن این تصاویر دچار اختلالات بینایی می شوند و این هم می تواند یکی دیگر از باورهای اشتباه تاثیرات فیلم سه بعدی روی چشم به شکل منفی باشد.
در برخی موارد نادر دیگر یکسری از افراد از دید تک چشمی برخوردارند و به همین دلیل اصلا نمی توانند تصاویر سه بعدی را ببینند و این یعنی آن شخص فقط از یک چشم خود برای دیدن استفاده می کند در نتیجه دیدن با هر دو چشم برای پردازش این تصاویر برای او امری ناشدنی است.
چگونه می توان تاثیرات فیلم سه بعدی روی چشم را کاهش داد؟
برای اینکه بتوانیم عوارض مشاهده ی فیلم های سه بعدی را در یکسری از افراد که دچار اختلالات بینایی می شوند کاهش و یا از بین ببریم به پیشنهادات و نکات زیر توجه کنید:
- اولین راه حل دور نشستن از صفحه نمایش است که باعث می شود شما احساس خستگی چشم نداشته باشید و دچار سر درد نشوید.
- به چیزهایی ساکن و خارج از فوکوس که در کادر تصاویر و فیلم هستند توجه نکنید و به جای آن به حرکات توجه داشته باشید.
(به طور مثال وقتی دوربین روی شخصیتی زوم کرده و فوکوس روی آن است به جای توجه به قسمت های اطراف و تار خارج از فوکوس بر روی خود آن شخصیت تمرکز کنید)
توصیه می کنم اگر در زمان تماشای فیلم های سه بعدی دچار اختلات بینایی و مشکل شدید حتما با چشم پزشک یا اپتومتریست خود در میان بگذارید تا با یک چکاپ از سلامت چشمانتان مطمئن شوید.
عوارضی مثل سر درد و سرگیجه و فشار چشم در طول تماشای یک فیلم نه تنها خیلی آزار دهنده است بلکه ممکن است اخطار و علامتی بر وجود مشکلی بزرگتر باشد که حتما باید مورد بررسی قرار گیرد.
مزایای تماشای فیلم سه بعدی روی چشم چیست؟
با تماشای فیلم های سه بعدی ضمن تجربه یک فیلم با جلوه های بصری جذاب و منحصر به فرد، اگر شخصی دچار مشکلات بینایی و حالت های آزاردهنده شود می تواند آن را نشانه ای بداند تا بتواند به مشکلات احتمالی چشمی بیشتر توجه کند و بتواند اختلالات بینایی نهفته را با یک غربالگری ساده از سوی پزشک یا اپتومتریست شناسایی کند و درمان را شروع کند.
در حقیقت با احساس اختلالات بینایی و دیگر علائم در حین تماشای فیلم های سه بعدی می توانید آن را ابزاری به جهت نشانه جهت بهبود سامت چشم برشمارید.
در اصل تاثیرات فیلم سه بعدی روی چشم اگر آزار دهنده باشد بیانگر وجود احتمالی بیماری مهم تری در بدن می باشد.
آیا دیدن فیلم های سه بعدی روی چشم های کودکان تاثیرات منفی دارد؟
با اینکه گفتیم تاثیرات فیلم سه بعدی روی چشم به شکل منفی تا به حال مساله ی چشمگیری در پی نداشته و تنها مشکلات ناچیز و کوچکی در تعداد محدودی ایجاد کرده، اما بایستی در خصوص تماشای این فیلم ها برای کودکان کمی حساسیت به خرج دهیم.
هر چه سن کودکان کمتر باشد، یعنی چشم هایش به اندازه کافی رشد نکرده است و بهتر است فیلم ها و تصاویر سه بعدی را نبیند و یا کمتر ببیند.
البته ناگفته نماند هیچ نوع محدودیت زمانی مبنی بر تماشای فیلم های سه بعدی برای کودکان تا به جال مطرح نشده است، اما این مساله هم مانند مسائل دیگر نیازمند برقراری تعادل می باشد.
اگر فرزند شما با تماشای فیلم های سه بعدی دچار خستگی چشم، سرگیجه و علائم آزاردهنده ی دیگری شد بایستی حتما او را نزد پزشک ببرید تا معاینات لازم انجام شود.
کلام آخر:
بر اساس تحقیقات انجام شده از سوی متخصصان چشم، هیچ گونه عوارض جانبی ناشی از تماشای فیلم سه بعدی روی چشم وارد نمی شود.
با اینکه تجربه ی اختلالات بینایی بر اثر تماشای فیلم های سه بعدی بسیار نادر و غیر معمول است اما می تواند گاهی با علائم جزئی مثل سر درد، سرگیجه، حالت تهوع، اضطراب و پریشانی، بیماری های حرکتی و خستگی چشم و … همراه باشد که همه اینها موقتی هستند و وقتی فرد به مدت کوتاه فاصله دورتری از صفحه نمایش را نگاه کند برای چند ثانیه می تواند از آن ها جلوگیری کند.
اما اگر فردی در هنگام تماشای فیلم سه بعدی احساس علائم آزاردهنده ای داشته باشد که بعد از تمام شدن فیلم هم ادامه دار است، می تواند اخطاری بر وجود یک بیماری چشمی مهم باشد که باید هر چه سریعتر مورد بررسی قرار بگیرد.
اما به طور کل تاثیرات فیلم سه بعدی روی چشم منفی نیست و می توانید با خیال راحت از دیدن تصویر سه بعدی لذت و ببرید و هیجان زده شوید.