مقالات آموزشی

آیا بیماران قوز قرنیه یا کراتوکونوس می توانند از لنز رنگی استفاده کنند؟

قوز قرنیه یا کراتوکونوس چیست

قوز قرنیه یک بیماری چشمی است که درعلم پزشکی به آن کراتوکونوس می گویند. این بیماری معمولا یا در سنین نوجوانی اتفاق می افتد و یا در سن 30 تا 35 سالگی.
زمانی می توان گفت شخصی به بیماری قوز قرنیه یا کراتوکونوس گرفتار شده است که قرنیه وی نازک شود و تغییر شکل دهد و به شکل مخروطی در آید که این تغییر شکل باعث می شود در هنگام انکسار نور به جهت ورود به چشم تاثیر بگذارد و فرد دچار تاری دید و عدم وضوح دید شود. این عارضه هم در دو چشم اتفاق می افتد و هم در یک چشم اما قریب به 90% مواقع در هر دو چشم اتفاق می افتد.

علائم و نشانه های قوز قرنیه

اغلب تشخیص قوز قرنیه به موقع اتفاق نمی افتد زیرا پیشرفت این بیماری در یک پروسه زمانی طولانی سپری می شود و خود را بروز نمی دهد اما ممکن است. در بعضی از افراد این بیماری با آستیگماتیسم و یا نزدیک بینی همراه باشد و در پی آن باعث تاری و عدم وضوح دید فرد می گردد. یکی دیگر از علائم شایع قوز قرنیه هاله بینی و حساسیت به نور می باشد. پس با بروز این علائم حتما به پزشک مراجعه نمایید تا اقدامات لازم صورت گیرد.

علت ابتلا به قوزقرنیه چیست؟

ابتلا به قوزقرنیه یا کراتوکونوس دلیل مشخصی ندارد. ولی ممکن است برخی ازعوامل مثل ژنتیک (البته این بیماری موروثی نیست) محیط و یا ابتلا به برخی از بیماری ها در ایجاد این بیماری بی تاثیر نباشند. با آنکه مالیدن چشم به عنوان علت ابتلا به قوز قرنیه به شمار نمی آید اما می تواند بر روند پیدایش این بیماری کمک کند. همچنین توصیه می شود افرادی که مبتلا به این بیماری هستند نیز از مالیدن چشم خود بپرهیزند زیرا باعث تشدید و آزار بیمار خواهد شد.

تصویر قوز قرنیه

قوز قرنیه چگونه درمان می شود؟

در صورتی که قوز قرنیه عود پیدا نکرده باشد می توان برای درمان آن از عینک یا لنز سافت (نرم) استفاده کرد. البته استفاده از عینک برای فرد وضوح دید ایجاد نمی کند و بهتر است از همان لنز استفاده شود. اما در صوتی که کراتوکونوس شدت یافته باشد بایستی از لنز سخت هیبریدی اسکرال یا مینی اسکلرال و …. استفاده کرد‌ تا به دید بهتری دست یافت.

لنزهای هارد به دلیل برخورداری از نفوذ گاز زمانی که قرنیه بیش از حد نازک می شود و حاد می شود قابلیت اصلاح آستیگماتیسم و تاری دید را دارند و کمک زیادی به درمان قوز قرنیه می کند. قرار گرفتن لنز هارد بر روی قرنیه ای مبتلا به کراتوکونوس است به جهت درمان آن نیازمد دقت عمل بسیار بالایی می باشد.

در علم پزشکی جدید برای افرادی که نمی توانند از لنز هارد استفاده نمایند از روش های دیگری همچون قرار دادن رینگ مثل Intacs و Ferrara و رینگ کامل Myoring به کار می گیرند. البته نمی توان گفت این روش ها مانع پیشرفت و یا توقف عارضه قوز قرنیه می شوند. البته در خصوص روش مایورینگ باید گفت طبق تحقیقات صورت گرفته این روش تا 30% مانع از پیشرفت قوزقرنیه می شود.

درمان قوز قرنیه

آیا بیماران قوز قرنیه می توانند از لنز رنگی استفاده نمایند؟

سوال بسیاری که بیماران مبتلا به قوز قرنیه از پزشکان و اپتومتریست ها می پرسند این است که آیا می توانند از لنز رنگی استفاده نمایند یا خیر؟

در پاسخ به این سوال باید اینگونه بگوییم از آنجایی که لنزهای رنگی جزو لنزهای سافت (نرم) به شمار می آیند و در ایران در حال حاضر لنز رنگی توریک (آستیگمات دار) به سختی یافت می شود و می توان آن ها را سفارش داد باید به سراغ راه حل دیگری برویم و در صورتی که بیماران تمایلی به استفاده از لنز رنگی دارند می توانند به شرطی که قوز قرنیه آن ها خفیف باشد از لنز رنگی به عنوان یک ابزار زیبایی استفاه کنند و انتظار وضوح دید بالا نداشته باشند. البته باید لنزهایی را انتخاب نمایند که دارای  قطر بزرگ و واتر کانتنت (درصدمحتوای آب) بالا باشند.

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *