خوابیدن با لنز یکی از سوالات پر تکراری است که کاربران لنز از چشم پزشکان و اپتومتریست ها می پرسند. از افرادی که در خصوص خوابیدن با لنز سوال می پرسند باید پرسیده شود که با چه لنزی می خوابند؟ لنز آن ها دارای چند درصد محتوای آب می باشد؟ میزان اکسیژن رسانی لنز چشم آن ها چه قدر است؟ آیا لنز آن ها از جنس هیدروژل سیلیکون است؟ و… .
شاید در دفعات اولی که افراد با لنز می خوابند برای آن ها مشکل حادی به وجود نیاید اما به مرور زمان و تکرار آن باعث بیماری های چشمی خطرناکی می شود که در این مقاله به آن پرداخته ایم.
چرا نباید با لنز بخوابیم؟
معمولا افرادی که دچار ضعف بینایی و مشکلات چشمی هستند تمایل بیشتری به استفاده از لنز نسبت به عینک دارند. به این دلیل که استفاده از لنز چشم به مراتب راحت تر از استفاده از عینک می باشد و ظاهر زیباتری به فرد می بخشد. اما مساله ی مهمی که وجود دارد و چشم پزشکان و اپتومتریست ها به آن تاکید دارند عدم استفاده از لنزهای تماسی به طور دائمی می باشد.
همانطور که می دانید قرنیه چشم به عنوان تنها عضو بدن از راه هوا نفس می کشد و به آن اکسیؤن رسانی می شود و این عمل حتی در خواب هم ادامه دارد اما زمانی که فرد با لنز می خوابد لایه ای روی قرنیه چشم را می پوشاند و مانع از اکسیژن رسانی به آن می شود.
عوارض خوابیدن با لنز
- قرنیه چشم از عواملی که باعث آسیب رسیدن به چشم می شود جلوگیری می کند. دراصل می توانیم اینگونه بیان کنیم اولین عارضه خوابیدن با لنز اینگونه است که با اکسیژن نرسیدن به چشم، لنز دچار خشکی شود وبه سختی می توان لنز را از چشم خارج کرد و هنگام در آوردن لنز، به چشم صدمه وارد شود.
- زمانی که قرنیه چشم اکسیژن رسانی نمی شود به ناچار وریدهای جدیدی باید وظیفه اکسیژن رسانی را به عهده بگیرند که در این زمان بیماری تحت عنوان نئو وسکولاریزاسیون گریبان گیر فرد می شود. این بیماری باعث می شود تا فرد به سختی از لنز تماسی استفاده نماید.
- در صورت خوابیدن با لنز به طور مداوم و پر تکرار فرد دچار چشم درد و التهاب چشمی به نام کراتیت می شود.
- یکی دیگر از عوارض خوابیدن با لنز عفونت قرنیه چشم است که می تواند منجر به زخم قرنیه (پارگی محافظت نشده)، نئو وسکولاریزاسیون (تورم بیش از حد رگ های خونی موجود در قرنیه)، کراتیت (التهاب قرنیه) شود.
- زمانی که افراد با لنز چشم می خوابند فشار خارجی بر چشم وارد می شود که سبب خستگی چشم ها و تاری دیده آن ها می گردد.
- استفاده مکرر از لنز به خودی خود باعث فرآیند سندرم خشکی چشم می شود که این فرآیند در صورت خوابیدن با لنز سریع تر صورت می گیرد.
مشکلات چشمی با لنز خوابیدن چه علائمی دارد؟
همانطور که گفته شد عوارض با لنز خوابیدن بسیار است و می تواند مشکلات زیادی را برای فرد به وجود آورد. زمانی که فرد به طور مکرر از لنز استفاده می کند و با آن می خوابد دچار بیماری های چشمی و مشکلاتی می شود که دارای علائمی به شرح زیر می باشد:
- خارش چشم
- حساس شدن به نور
- حساسیت چشمی
- قرمزی چشم
- التهاب چشم
- احساس تاری در دید
- ترشح چشم
- اشک ریزی چشم به طور غیر عادی
چگونه می توانیم از خطرات خوابیدن با لنز جلوگیری کنیم؟
در حال حاضر می توان گفت لنزهای تماسی چشمی که از جنس هیدروژل سیلیکون می باشند به نسبت دیگر لنرهای چشمی 5 برابر ایمن تر برای خوابیدن با لنز هستند اما با این حال توصیه می شود تا جایی که امکان دارد با لنز نخوابید.
مراقبت های پس از خوابیدن با لنز
توصیه ی شود اگر به هر دلیلی نتوانستید درهنگام خواب لنزهایتان را از چشم خارج نمایید روز بعد حتما لنزهایتان در بیاورید و از عینک استفاده نمایید زیرا باعث می شود چشم هایتان استراحت کند و وضوح دید بهتری داشته باشید.
“هشدار”
با اینکه به طور مکرر تذکر داده می شود که با لنز چشم نخوابید اما بعضی از افراد علائم هشدار دهنده ی عواض خوابیدن با لنز را جدی نمی گیرند و به مرور زمان دید آن ها کاهش می یابد و حتی ممکن است منجر به کوری چشم شود. در نتیجه با پیدایش کوچکترین علائم به پزشک مراجعه نمایید تا اقدامات لازم صورت گیرد و از عواقب جدی آن پیشگیری به عمل آید.