یووئیت نوعی التهاب چشم است که لایه میانی بافت چشم به نام یووآ را تحت تاثیر قرار میدهد و در نتیجه التهاب، داخل چشم ایجاد می شود. یوه (لایه میانی چشم) در زیر صلبیه قرار دارد و شامل عنبیه، جسم مژگانی و مشیمیه است.
یووئیت معمولا جدی نیست اما اگر درمان به موقع انجام نشود، میتواند در موارد جدیتر منجر به کاهش یا از دست دادن دائمی بینایی شود.
علل روماتیسم چشمی :
یوئیت میتواند عفونی و ناشی از عفونت باکتری، قارچ یا ویروس در چشم باشد و یا میتواند غیر عفونی و ناشی از عوارض عملهای جراحی چشم، سرطان، آسم، روماتیسم مفصلی، بیماریهای خودایمنی (بیماری بهجت، لوپوس) بیماریهای التهابی روده، بیماری کرون و کولیت و یا ناشی از ضربه به چشم باشد.
انواع روماتیسم چشمی :
انواع یووئیت بسته به محل التهاب در چشم در درجه اول، متمایز میشوند که به شرح زیر است:
يووئيت قدامي:
التهاب قسمت جلویی چشم، در عنبیه و جسم مژگانی است. این نوع یووئیت شایعتر بوده و معمولاً علامتدارترین آن است. علائم این نوع یووئیت ممکن است شامل درد چشم، قرمزی چشم، تاری دید و حساسیت به نور باشد.
يووئيت مياني:
التهاب در قسمت میانی و عمدتا زجاجيه اتفاق میافتد. علائم یووئیت میانی ممکن است شامل تاری دید و لکههایی در بینایی باشد.
يووئيت خلفی:
التهاب مشیمیه در پشت یووه است؛ همچنین می تواند شبکیه یا عصب بینایی را تحت تاثیر قرار دهد. يووئيت خلفی یک نوع نادر از یووئیت است؛ همچنین یکی از مواردی است که به احتمال زیاد باعث از دست دادن بینایی دائمی می شود و ممکن است شامل علائم چشمک زن یا شناور باشد.
یووئیت منتشر:
التهاب، كل قسمتهاي يووه را درگیر می کند. این نوع نیز نادر است اما شدت التهاب به حدی زیاد بوده که ممکن با هر یک از علائم توصیف شده در انواع دیگر یووئیت همراه باشد.
نوع دیگر تقسیم بندی بر اساس مدت زمان درگیری با بیماری است:
حاد:
يووئيت شروع ناگهاني دارد و خيلي طول نميكشد. (كمتر از سه ماه)
مزمن:
تداوم دارد. اين نوع يووئيت بيش از سه ماه طول مي كشد و همچنين سه ماه بعد از توقف درمان، دوباره عود مي كند.
عود کننده:
بيماري مي تواند گاهی شعله ور و گاهی خاموش شود.
تشخیص روماتیسم چشمی:
تشخیص یووئیت عمدتاً بالینی است و منوط به گرفتن شرح حال دقیق و معاینه است. ابتدا تاریخچه پزشکی مانند عمل یا جراحات چشمی؛ همچنین بیماریهای همراه موجود نیز، بررسی میشود.
معاینه چشم برای تغییراتی که از بیرون قابل مشاهده است، مانند قرمزی و اشک، معاینات چشم پزشکی بیشتر مانند اندازه گیری فشار چشم (تونومتری)، اندازه گیری حدت بینایی، معاینه داخلی چشم با استفاده از ابزار مخصوصی مانند لامپ شکاف چشم پزشک میتواند یووئیت قدامی و میانی را با کمک یک لامپ شکاف تشخیص دهد. از این لامپ برای روشن کردن چشم استفاده میکند و مثلاً تغییرات قرنیه، عدسی و زجاجیه قابل مشاهده است و معاینه فوندوس چشم انجام میشود.
همینطور برای معاینه اتساع چشم، شبکیه و اعصاب بینایی با استفاده از دستگاهی به نام افتالموسکوپ برای بیمار مشکوک به روماتیسم خلفی چشم استفاده میشود. پس از معاینه چشمهای شما، چشم پزشک به شما توضیح دهد که چه آزمایشهایی را باید انجام دهید. رایج ترین آزمایشها شامل اسکن چشم و آزمایش خون است.
درمانهای روماتیسم چشمی:
درمان این بیماری به علت التهاب بستگی دارد. مهم است که بدانیم چرا التهاب رخ می دهد تا بتوان درمان خاصی را ارائه داد.
درمان اصلی یووئیت، دارویی به نام کورتیکواستروئید است که به نام استروئید نیز شناخته میشود و میتواند التهاب داخل چشم را کاهش دهد. بسته به نوع یووئیت ممکن است از چندین نوع مختلف داروی استروئیدی استفاده شود.
قطرههای چشمی اغلب برای یووئیت که جلوی چشم را درگیر میکند استفاده میشود، در حالی که تزریق، قرص و کپسول، بیشتر برای درمان یووئیتی که قسمت میانی و پشت چشم را درگیر میکند استفاده میشود. در برخی موارد ممکن است نیاز به درمانهای دیگری داشته باشد، از جمله قطرههای چشمی برای تسکین درد یا گشاد کردن مردمک چشم و همینطور نوع دیگری از داروها که سرکوب کننده سیستم ایمنی نامیده میشود.
عمل جراحی ویترکتومی به ندرت یک گزینهی درمانی برای روماتیسم چشمی است. همه این داروها عوارض جانبی احتمالی دارند و پزشک آنها را برای شما توضیح می دهد. لطفاً توجه داشته باشید که استروئید را نباید به طور ناگهانی قطع کرد، زیرا ممکن است دچار “التهاب عودکننده” جدی شوید یا ممکن است عواقب شدیدی در سلامتی خود داشته باشید. اگر در مورد داروی خود سوالی دارید، همیشه از پزشک خود مشاوره بگیرید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
بیماریهای چشمی به دلیل آسیب به چشم و احتمال مختل کردن بینایی باید مورد توجه جدی قرار بگیرند؛ بنابراین به شما توصیه میشود با بروز اولین نشانههای چشمی، مبنی بر قرمزی و درد چشم یا کاهش دید، به سادگی از کنار علامت عبور نکنید و حتما به دنبال راه درمان باشید.