مگس پران چشم یک نوع اختلال بینایی است که شاید اغلب ما آن را تجربه کرده باشیم و باعث می شود هنگام دیدن محیط پیرامون خود با مشکل مواجه شویم و متاسفانه این اختلال، بیماران را به شدت عصبی می کند و آن ها را کلافه می کند.
برای اینکه با این اختلال چشمی بیشتر آشنا شویم و از علت و روش های درمان آن بیشتر بدانیم تا انتهای این مقاله با من همراه باشید.
اختلال مگس پران چشم چیست؟
در این نوع اختلال چشمی که به آن لکه های شناور چشمی هم گفته می شود، فرد در هنگام دیدن در میدان دید خود نقطه یا لکه هایی را مشاهده می کند که معمولا رنگ آن ها تیره است و به شکل رشته ای یا تار عنکبوتی شناور هستند.
مگس پران چشم با اینکه در کودکان هم شایع است اما معمولا با بالا رفتن سن ایجاد می شود. در این اختلال، زجاجیه چشم قوام اولیه خود را از دست می دهد (زجاجیه سالم حالت ژله ای دارد و قسمت زیادی از کره چشم را پوشانده است) و به شکل شل و آبکی در می آید که موجب می شود رشته های ریز زجاجیه حالت چسبندگی پیدا کنند و ضخیم شوند و بر اثر آن سایه هایی روی شبکیه ی چشم ایجاد می شود که به این سایه ها مگس پران یا لکه های شناور گفته می شود.
دلیل ابتلا به اختلا مگس پران چیست؟
همانطور که گفتم این عارضه می تواند بر اثر بالا رفتن سن ایجاد شود اما دلایل دیگری که می تواند علت این اختلال باشد عوارض ناشی از یکسری امراض می باشد که عبارتند از:
پارگی شبکیه:
زمانی که زجاجیه چشم حالت ژله ای خود را از دست می دهد و بیشتر حالت شل و آبکی پیدا می کند و از شبکیه جدا می شود و باعث می شود شبکیه چشم کمی دچار کشیدگی شود و درنهایت باعث می شود که آن پاره یا سوراخ شود و در صورت عدم درمان، مایع زجاجیه پشت شبکیه جمع می شود و بیمار بینایی خود را از دست می دهد.
التهاب بافت میانی چشم:
یووئیت خلفی یا همان التهاب مشیمیه چشم در قسمت میانی چشم بروز پیدا می کند و باعث جمع شدن سلول های التهابی در زجاجیه می شود که به شکل مگس پران یا لکه های شناور در میدان دید اختلال ایجاد می کند.
انجام عمل های جراحی چشم و مصرف دارو:
برخی از داروهایی که به زجاجیه چشم تزریق می شود باعث ایجاد حباب هوا در آن می شود و این حباب ها قبل از آنکه جذب شوند، به شکل سایه دیده می شوند. در بعضی از عمل های جراحی چشم روغن سیلیکون و یا حباب گاز تزریق می شود که احتمال دارد به شکل مگسک دیده شود.
بیماری های چشمی ناشی از افزایش سن:
وظیفه ی زجاجیه چشم حفاظت از کره ی چشم است و حالت ژله ای دارد اما وقتی سن بالا می رود حالت ژله ای زجاجیه به شکل آبکی در می آید و به همین دلیل از پرده ی شبکیه چشم و اعصاب بینایی جدا می شود و زمانی که زجاجیه فشرده یا منقبض می شود بعضی از قسمت ها حالت رشته ای به خود پیدا می کند و از ورود نور به داخل چشم جلوگیری می کند و همین امر باعث می شود فرد در هنگام دیدن سایه های کوچک بر روی شبکیه یا مگسک ببیند.
اختلال لکه های شناور چشمی چه علائمی دارد؟
اختلال آزار دهنده ی چشمی مگس پران یا لکه های شناور دارای نشانه هایی است که با احساس آن ها می توانید سریع تر به پزشک مراجعه کنید.
- دیدن لکه هایی که با حرکت چشم، حرکت می کنند و خیلی زود هم از میدان دید محو می شوند.
- دیدن اشکال کوچک که یک جا می نشینند و حرکت نمی کنند اما سریع از میدان دید خارج می شوند.
- دیدن لکه های رنگی به طور واضح بر روی سطوح روشن
- دیدن اشکال ریز و کوچک در میدان دید که به شکل رشته های شفاف یا لکه و نقطه شناور هستند.
مهم ترین علت اختلال لکه های شناور چشمی چیست؟
عوامل متعددی هستند که می تواند بروز اختلال مگس پران را افزایش دهد که از جمله مهم ترین آن ها عبارتند از:
- ابتلا به نزدیک بینی
- داشتن سن بالای 50 سال
- وارد شدن ضربه به چشم
- داشتن جراحت چشمی
- التهابات چشمی
- رتینوپاتی دیابتی
اختلال چشمی مگس پران چگونه تشخیص داده می شود؟
وقتی بیمار با این علائم به پزشک مراجعه می کند، چشم پزشک به صورت دقیق وضعیت چشم های بیمار را مورد بررسی قرار می دهد و برای اینکه بتواند به راحتی قسمت های انتهایی چشم و زجاجیه را مورد بررسی قرار دهد از یک قطره ی گشاد کننده ی مردمک استفاده می کند تا دلیل مگسک های چشم را تشخیص دهد.
زمان مراجعه به پزشک برای درمان لکه های شناور چشمی
وقتی شما هر کدام از علائم این بیماری را در خود دیدید حتما به یک چشم پزشک (تاکید می کنم فقط به چشم پزشک )مراجعه کنید.
از مهم ترین علائم هشداردهنده ی مگس پران که به شما هشدار میدهد باید سریع تر به پزشک مراجعه کنید عبارتند از:
- تاری در هر دو چشم و یا یک چشم
- از دست رفتن دید محیطی
- دیدن مگسک یا لکه های شناور به میزان زیاد
- دیدن لکه های شناور تازه به صورت ناگهانی
- دیدن جرقه در چشمی که مگسک دارد
توجه داشته باشید هیچ کدام از این علائم با درد همراه نیست و می تواند به دلیل پارگی شبکیه باشد که می تواند با جداشدگی یا بدون جداشدگی شبکیه همراه باشد.
توجه داشته باشید جدا شدگی شبکیه یک بیماری جدی بینایی است که به شدت برای دید افراد تهدید کننده است و به مراقبت های فوری پزشکی نیازمد است.
اختلال مگس پران چشمی چگوه درمان می شود؟
در نظر داشته باشید اگر علت ابتلا به مگس پران یا لکه های شناور چشمی، بیماری دیابت یا التهاب چشمی باشد، قابل درمان هستند ولی در کل غالب مگسک های چشمی نیازمند درمان نیستند.
این موضوع برای ما قابل درک است که این اختلال چشمی بسیار برای بیمار آزاردهنده است و از نظر روانی هم شخص را تحت تاثیر قرار می دهد و کمی زمان لازم است تا بیمار خود را با این شرایط وفق دهد و اگر در بینایی فرد مشکلی ایجاد نکند و آسیب نزند که در بیشتر موارد هم چنین اتفاقی نمی افتد فرد با این شرایط کنار می آید و توجه کمتری به آن می کند.
اما اگر مگسک باعث آسیب رسیدن به چشم و بینایی شود پزشک با بررسی های لازم اقدام به درمان می کند که عبارتند از:
برداشتن و یا تخلیه زجاجیه:
در این روش پزشک زجاجیه چشم را توسط یک برش کوچک از چشم خارج می کند و با سرم نمکی استریل جایگزین می کند تا حالت کروی خود را از دست ندهد
در صورتی که با این عمل اختلال مگس پران درمان نشود نیاز به عمل های جراحی دیگری می باشد که از جمله ریسک های آن پاره شدن شبکیه و خونریزی می باشد.
جراحی توسط لیزر:
در این روش جراحی، متخصص چشم لکه های شناور در زجاجیه را به قسمت های ریزتری تقسیم و تجزیه می کند تا در هنگام دید، فرد کمتر به آن ها توجه کند.
این روش درمانی مگس پران برای همه ی بیماران به یک اندازه تاثیر گذار نیست ممکن است با انجام این عمل جراحی چشمی، یکسری از بیماران بهبود قابل توجهی یابند، یکسری از آن ها بهبودی کامل و قابل توجهی حاصل نکنند و در برخی از بیماران هم اصلا نتیجه بخش نباشد.
اگر در حین این عمل، نور لیزر به درستی و در جای مناسب تابانده نشود، احتمال آسیب رسیدن به شبکیه وجود دارد به همین علت برای درمان مگس پران کمتر از روش لیزر استفاده می کنند.