محافظت از سلامت چشم در فصل تابستان در برابر آفتاب یکی از عوامل مهمی است که بایستی به آن توجه ویژه ای شود. همه ما می دانیم نور آفتاب برای سلامت بدن ما بسیار مفید است و خواص فراوانی دارد اما به هر حال مضراتی هم دارد که اگر براِی آن ها چاره ای نیندیشیم ممکن به سلامت پوست و چشم ما آسیب های جبران ناپذیری وارد کند. در این مقاله سعی کرده ایم راه کارهایی در خصوص محافظت از سلامت چشم در تابستان مطرح کنیم تا از آسیب های جدی آفتاب در امان باشیم.
محافظت از سلامت چشم در تابستان
در تابستان که فصل گردش و تفریح است همه ما به دنبال جایی از طبیعت هستیم که هم برای ما مفرح باشد و هم کمی خنک تر. به همین خاطر به دل طبیعت یا استخر و… می رویم. گیاهان سمی، حشرات موذی و باکتری های موجود در آب از جمله عواملی هستند که سلامتی ما را تهدید می کند. علاوه بر این اشعه UV یا همان اشعه ماوراءبنفش خورشید علاوه بر مزایایی که دارد می تواند به شکل نامحسوسی به پوست و چشم های ما آسیب برساند به گونه ای که اگر محافظت از سلامت چشم و پوست را نادیده بگیریم ممکن است دیر شود و نتوانیم کاری برای بازگشت سلامتی خود انجام دهیم.
زمانی که به فضاهای باز مثل جنگل ها و پارک ها می روید به گل و گیاهان دست نزنید زیرا آن ها سمی هستند و اگر دستتان را به چشم هایتان بمالید آلودگی را به چشم هایتان انتقال داده اید و دچار عفونت چشمی خواهید شد. همچنین تماس با حشرات موجود در طبیعت یکی دیگر از عواملیست که باعث به خطر افتادن سلامت چشم های ما می شود در نتیجه برای محافظت از سلامت چشم در برابر عوامل طبیعی، پیش از تماس دست با چشم حتما دست هایتان را خوب بشویید.
دومین عاملی که در طبیعت در خصوص محافظت از سلامت چشم بایستی به آن توجه شود باکتری های موجود در تفریحات آبی می باشد. اگر به دریا یا استخر ها می روید حتما بعد از بیرون آمدن از آب دست ها و چشم هایتان را ضد عفونی نمایید زیرا باکتری های موجود در آب به شدت می تواند به پوست و چشم آسیب وارد نماید.
اگر در کنار ساحل قدم می زنید و دست هایتان را به شن ها زده اید هرگز دستان را به چشمانتان نمالید زیرا زبری شن باعث خراش دادن قرنیه می شود و در پی آن مشکلات بسیاری را برای شما به وجود می آورد. اگر به هر دلیلی شن وارد چشمانتان شد آن ها را با آب تمیز شستشو دهید تا شن ها از چشم خارج شود. اگر هم به آب تمیز دسترسی نداشتید پلک بزنید تا توسط اشک چشم، شن از چشم هایتان خارج شود و اگر بعد از آن احساس ناراحتی داشتید حتما به پزشک مراجعه نمایید.
محافظت از سلامت چشم در برابر فعالیت های ورزشی
از عمده مشکلاتی که در حین ورزش یا بازی ها ممکن است به چشم آسیب برساند، ورزش های توپی مثل بسکتبال، وسطی، والیبال و… است. پیشنهاد می شود اگر در معرض آفتاب در حال بازی و ورزش هستید برای محافظت از سلامت چشم خود از عینک های آفتابی که از جنس پلی کربنات هستند استفاده کنید که در برابر ضربات بسیار مقاوم می باشند . البته مدل های مختلفی از عینک های ورزشی در بازار موجود است که می توانید از آن ها هم استفاده نمایید.
مصرف حداقل 8 لیوان آب در روز برای محافظت از سلامت چشم
خشکی چشم از جمله مشکلاتی است که ممکن است در فصل تابستان برای هر کسی اتفاق بی افتد که عامل اصلی آن هم از دست دادن مقدار قابل توجهی از آب بدن بر اثر عرق کردن می باشد. برای جبران آب از دست رفته بدن توصیه می شود در روز حداقل روزی 8 لیوان آب بنوشید که هم برای پوست و کلیه بسیار مفید است و هم برای چشم ها. مصرف میوه ها و سبزیجات در روز هم می تواند آب بدن شما را نیز تامین نماید. از مواد مغذی که می توان از آن ها به عنوان یک منبع مفید جهت محافظت از سلامت چشم از آن یاد کرد عبارتند از: ویتامین A مثل هویج، گروه غذایی ویتامین E ، C، زیزانتین، نیاسین و لوتئین.
محافظت از سلامت چشم در زمان اوج تابش خورشید
قرار گرفتن در معرض نور آفتاب در ساعات اوج تابش خورشید در تابستان می تواند آسیب های زیادی به پوست و چشم وارد نماید. به همین خاطر توصیه می شود برای محافظت از سلامت چشم و پوست بین ساعت 10 صبح تا 2 بعد از ظهر بیرون از اماکن مسقف نمانید زیرا ممکن است اشعه UV در ساعات طولانی باعث آفتاب سوختگی چشمی که در علم پزشکی مصطلح به فوتوکراتیتیس است، شوید که مشکلات زیادی را به همراه خواهد داشت . در تابستان حتما از عینک های آفتابی که مجهز به فیلتر اشعه UV می باشد استفاده نمایید و برای محافظت از پوستتان هم از ضد آفتاب و کلاه های لبه دار استفاده کنید.
فوتوکراتیتیس چشم به دو دسته تقسیم می شود که عبارتند از:
- ناخنک: زمانی که بر روی قسمت سفید رنگ چشم حالت توده ای به رنگ قرمز و یا صورتی مشاهده شود اصطلاحا به آن ناخنک یا چشم موج سوار می گویند.
- پینگوکولا: هنگامی که بر روی سطج چشم التهاب یا برجستگی زرد رنگی دیده شود به آن پینگوکولا می گویند.
از دیگر مشکلاتی که برای افراد در هنگام قرار گرفتن در معرض آفتاب به وجود می آید کدری و عوض شدن رنگ چشم می باشد که به مرور ممکن است تبدیل به آب مروارید گردد.
گاهی آفتاب سوختگی چشم پس از 3 تا 12 ساعت علائمی مثل: اشک ریختن، حساسیت به نور، درد، تار شدن دید، قرمزی بیش از حد چشم و یا احساس یک شئ سخت و تیز در چشم از خود نشان می دهد. در این مواقع باید اگر از لنزهای تماسی استفاده می نمایید از چشمتان خارج کنید و از قطره های چشمی مناسب که در داروخانه ها است یا پزشکتان تجویز کرده است استفاده نمایید.
محافظت از سلامت چشم با استفاده از عینک های آفتابی مناسب
همانطور که اشاره کردیم اشعه ماوراء بنفش برای چشم و پوست مضر است و بهترین راه برای جلوگیری و دفع این اشعه استفاده از عینک آفتابی خوب و مناسب است که می تواند تا 100 در صد این اشعه را فیلتر نماید. پس در هنگام خرید عینک آفتابی به این نکته بسیار توجه نمایید.
از عدسی های رنگ مناسب استفاده نمایید. رنگ خاکستری برای استفاده روزمره و قرار گرفتن در آفتاب بهترین گزینه است. رنگ های سبز برای قرار گرفتن در فضاهایی که دارای عمق میدان زیادی هستند مناسب می باشد. رنگ زرد برای جاهایی که سایه هستند یا نور کمتری دارند انتخاب خوبی است.
استفاده از عینک های پلاریزه، بدین معنی که نور های زیاد را کاهش می دهد و فشار را از روی چشمان شما بر می دارد و برای زمان های رانندگی بسیار مفید است.
استفاده از فریم های عینک بزرگ که تمامی سطح چشم و اطراف آن را بپوشاند، به محافظت از سلامت چشم و پوست اطراف آن بسیار کمک می کند و مانع از اصابت نور خورشید می شود.