احتمالاً شایعات زیادی مربوط به لنزهای تماسی شنیدهاید که یکی از شایعات پرتکرار، خطر گریه کردن با لنز است. گریه کردن با لنز کاملا بیخطر بوده اشکها به لنزهای تماسی شما آسیب نمیرسانند، اگرچه ممکن است زمانی که آنها را از جای خود خارج کنید باعث تاری دید شوند.
اگر با لنزهای تماسی گریه کنید چه اتفاقی می افتد؟
تمامی لنزهای تماسی به گونهای طراحی شدهاند که جریان ثابتی از اشکها را بدون افتادن از جای خود کنترل میکنند؛ بنابراین، لنزهای تماسی شما نباید مشکلی برای پاک کردن اشک اضافی در هنگام گریه داشته باشند. همانطور که لنزهای تماسی شما با سیل اشک شما برخورد میکنند، ممکن است به طور موقت تاری دید را تجربه کنید، اما در عرض چند دقیقه این تاری دید برطرف میشود.
بعد از گریه با لنز چه کاری باید انجام بدیم؟
چند پلک زدن آهسته اغلب تنها چیزی است که برای پاک کردن دید شما لازم بوده، اما اگر این کار موثر نبود، هیچ راهی سریعتر از مالیدن پلکتان برای بیرون آوردن لنز تماسی وجود ندارد. میتوانید دستان خود را بشویید و خشک کنید، لنزهای خود را بردارید و آنها را با محلول لنز تماسی تمیز کنید. هنگامی که گریه شما تمام شد، میتوانید دوباره لنزهای تماسی را در چشمان خشک خود قرار دهید.
چسبیدن لنز به پلک
لنز تماسی شما ممکن است به پلک بالایی شما بچسبد که میتواند ناراحتکننده باشد، اما خطرناک نیست. میتوانید با دقت آنها را به موقعیت خود بازگردانید.
چرا گریه میکنیم ؟
- علل گریه افراد بزرگسال شامل؛ غم و اندوه (۴۹%)، شادی و خوشی (۲۱%)، خشم (۱۰%)، همدردی (۷%)، اضطراب (۵%) و ترس(۴%) است.
- انسانها برای تحت تاثیر قرار دادن و برانگیختن احساسات و ترحم دیگران نیز متوسل به گریه میشوند.
انواع اشک:
- اشک پایه (basal tears): در چشمان پستانداران سالم قرنیه پیوسته (۲۴ ساعته) توسط اشکهای پایه خیس و تغذیه میشود. این اشک باعث لغزنده شدن چشمها و شستشوی چشمها از ذرات خارجی میشود.
- اشک رفلکس(reflex tears): هر چیزی که باعث تحریک و یا خشک شدن چشم شود، میتواند تولید این نوع اشک را افزایش دهد. این نوع اشک به طور غیر ارادی و در پاسخ به مواد محرک چشم نظیر ذرات خارجی، گرد و غبار، آلرژنها، پاتوژنها و مواد محرک دیگری همچون بخار پیاز، گاز اشکآور و افشانه فلفل ترشح میشود. این اشکها سعیمیکنند تا مواد محرک و آزار دهنده را از چشمها پاک کنند. باد شدید و نور شدید خورشید نیز میتواند باعث تولید اشک رفلکس شود.
- اشک احساسی (emotional tears): این اشک هنگام احساساتیشدن انسانها (استرس هیجانی) و یا احساس درد فیزیکی ترشح میشود. آغازگرهای هیجانی این نوع اشک معمولا خشم، اندوه، شادی، ترس، شوخ طبعی و ناکامی میباشند.
چرا لنزهای تماسی بعد از گریه تار می شوند؟
اشکها حاوی مواد مختلفی مانند آنزیمها، چربیها و مخاط هستند که میتوانند روی سطح لنزهای تماسی شما باقی بگذارند که میتواند باعث تار شدن آنها پس از گریه شود.
برداشتن و تمیز کردن صحیح لنزهای تماسی خود پس از گریه میتواند با از بین بردن باقی مانده اشک، به بازیابی دید شفاف کمک کند.
روش های تمیز و ضدعفونی کردن لنز تماسی
- دستهای خود را کاملا بشویید تا کثیفی و جرم های آلوده را به چشمانتان وارد نکنید. دستهای خود را با حوله ای خشک کنید که پرز نداشته باشد.
- ابتدا لنز یک چشم را خارج کنید و با محلول مخصوص تمیز کنید تا مواد آرایشی شسته شود.
- این کار باعث به حداقل رساندن احتمال پارگی و بریدگی لبههای نازک لنز میشود. از پاک کردن لبههای خارجی یعنی جایی که مواد زائد تجمع پیدا میکنند، اطمینان حاصل نمایید. به هنگام مالش جلو و عقب لنز انگشت شما باید از لبه لنز خارج شود و به کف دست برسد تا مطمئن شوید لنز کاملا پاک شده است. سپس لنز را برگردانید و این کار را روی سطح دیگر لنز تکرار نمایید. پس از تمیز کردن لنز آن را کاملا شستشو دهید.
- بلافاصله پس از پاک کردن لنزها هرکدام را به طور کامل با محلول ضدعفونی کننده بشویید تا مواد زائد نرم شده برداشته شوند. سپس هرکدام را در فرورفتگی مناسب خود در محفظه قرار دهید. هنگامی که هر دو لنز را در محفظه نگهداری قرار دادید هرکدام از فرورفتگیها را به اندازه کافی با محلول ضدعفونی کننده پر کنید به نحوی که سطح لنزها را بپوشاند. پوشیده شدن کامل لنزها با محلول را کنترل کنید.
- تمام این مراحل را برای لنز چشم مقابل انجام دهید.
نکات نگهداری از لنز تماسی
– هرگز به نوک ظرف محلولتان دست نزنید و آن را با هیچ سطحی مثل دست یا صورت تماس ندهید.
– هرگز لنز خود را زیر شیر آب نشویید زیرا ممکن است آلوده شود.
– وسایل لنز تماسی را تمیز کنید مخصوصا جای لنز را حتما با آب گرم تمیز بشویید و در معرض هوا خشک کنید.
– جای لنزتان را هر ماه 1 مرتبه دور بیاندازید و از جالنزی جدید استفاده کنید تا ریسک عفونت کاهش یابد.
– لنز را یک بار در روز تمیز کرده و ضدعفونی کنید تا هم چشمتان سالمتر باشد و هم با لنز راحت تر باشید.
– هرگز لنز خود را به دیگران جهت استفاده قرض ندهید زیرا از این طریق علاوه بر خطر آلودگی لنز احتمال انتقال بیماریهای عفونی جدی مانند هپاتیت و ایدز وجود دارد.
آیا گریه کردن با لنز خطرناک است؟
اگر به طور منظم از لنزهای خود استفاده میکنید، احتمالاً در برخی مواقع با لنزهای خود گریه خواهید کرد. خوشبختانه، انجام این کار بیخطر است و تا زمانی که از مالش یا دست زدن به چشمان خود اجتناب کنید، هیچ آسیبی ایجاد نمیکند.
گریه با لنز ممکن است عوارض جانبی آزار دهندهای ایجاد کند (مانند جابجایی لنزهای تماسی یا لحظات تاری دید) اما معمولاً دلیلی برای نگرانی وجود ندارد. اما در صورت بروز این اتفاق، برای از بین بردن علائم و جلوگیری از آسیب جدی به چشمتان حتما به پزشک مراجعه کنید.