مقالات آموزشی

عوارض خرابی لنز چشم چیست؟

عوارض خرابی لنز چشم

خرابی لنز چشم شاید یکی از دغدغه های افرادی باشد که از لنز چشم به طور مداوم استفاده می کنند و وقتی لنز چشم آن ها را اذیت می کند، نگران این هستند که به چشم شان آسیبی وارد نشود.

در حال حاضر استفاده از لنز چشم بسیار رایج شده و بیشتر کسانی که چشم های ضعیفی دارند، متمایل به استفاده از لنز طبی به جای عینک هستند و افرادی هم که چشم های ضعیفی ندارند به خصوص خانم ها از لنز رنگی زیبایی استفاده ی زیادی دارند.

بنابراین باید خیلی دقیق به اصول مراقبت از لنز چشمی توجه کنیم چون لنز یک ابزار بسیار حساس است که می تواند در اثر عدم مراقبت صحیح پاره شود یا خیلی سریع آلودگی را به خود جذب کند و به چشم آسیب بزند.

خرابی لنز عمدتا به دلیل رعایت نکردن نکات بهداشتی و مراقبتی از لنز است و در موارد بسیار نادری علائم خرابی لنز به دلیل نقص فنی می باشد.

در ادامه مقاله بیشتر درباره نشانه های خرابی لنز صحبت کرده ام.

با من همراه باشید.

لنز چشم چیست؟

لنز چشم یک ابزار پزشکی بهداشتی زیبایی است که هم کاربرد درمانی دارد و هم کاربرد زیبایی. لنزهای چشمی طبی در دو نوع رنگی و بی رنگ موجود می باشد که دقیقا کار عینک را انجام میدهند و می توانند عیوب انکساری چشم را درمان کنند و میدان دید بیشتری هم نسبت به عینک دارند.

علاوه بر این برای معالجه برخی بیماری های چشمی از لنزهای مخصوص درمانی استفاده می کنند.

لنز رنگی زیبایی، بدون نمره است و فقط جنبه ی زیبایی دارد اما چون در داخل چشم قرار می گیرد و چشم یک عضو بسیار حساس است باید از یک لنز خوب که تمام شرایط مناسب را دارد استفاده کنیم.

به عنوان مثال یک لنز خوب باید در درجه اول از تاییدیه بهداشت جهانی غذا و دارو برخوردار باشد بعد از آن باید به درصد محتوای آب و میزان اکسیژن رسانی آن توجه کنید و همچنین به سایز لنز هم باید توجه داشته باشید که قطر و انحنای آن با سایز چشم شما مطابقت داشته باشد.

آیا همه ی افراد می توانند به جای عینک از لنز استفاده کنند؟

استفاده از لنز چشمی هیچ گونه ممنوعیتی ندارد و بر خلاف تصور برخی افراد به هیچ عنوان به چشم صدمه ای وارد نمی کند اما برای استفاده از لنز ابتدا باید به چشم پزشک مراجعه کنید تا او با بررسی وضعیت چشم های شما، لنز چشمی را تجویز کند. زیرا ممکن است چشم شما به طور مثال دچار خشکی چشم باشد و در این صورت استفاده از لنز چشم پیشنهاد نمی شود.

استفاده از لنز چشمی به شغل و فعالیت شما هم بستگی دارد مثلا اگر اهل ورزش هستید یا ورزشکار هستید (به خصوص ورزش های توپی) بهتر است به جای عینک از لنز استفاده کنید اما اگر بیشتر با موبایل و کامپیوتر و در کل باوسایل الکترونیکی سروکار دارید، عینک را پیشنهاد می کنیم.

نکته ی دیگر در خصوص استفاده از لنز چشمی ، موجود بودن آن است. مثلا اگر نمره چشم شما مثبت است ممکن است نسبت به لنزهای نمره منفی کمتر موجود باشد و در صورتی که نمره چشم شما موجود نباشد یا باید برای درمان ضعیفی چشمتان ار عینک استفاده کنید و یا از عمل های جراحی چشم کمک بگیرید.

شرایط مراقبتی و بهداشتی لنزهای چشمی یکی دیگر از نکاتی است که می تواند باعث خرابی چشم شود و شما اگر اهل مراقبت از لنزها نیستید و کمتر زمان برای این کار دارید پیشنهاد می کنم اصلا به فکر خرید لنزهای چشمی نباشید.

نکته ی بعدی شرایط آب و هوایی و سلامت جسمی تان است. اگر مدام در هوای آلوده هستید، بهتر است از عینک استفاده کنید چون لنزها سریعا آلودگی را به خود جذب می کنند و به سطح لنز می چسبند و رسوب میگیرند و برای شستشو لنز و تمیز کردن آن شاید لازم باشد از قرص لنز کمک بگیرید.

یا مثلا زمانی که دچار سرماخوردگی هستید به خاطر عدم اکسیژن رسانی دقیق به چشم ها بهتر است از لنز چشمی استفاده نکنید چون باعث ناراحتی و اذیت چشم ها می شود.

کاربرد لنز چشم

لنزهای چشمی طبی جنبه ی درمانی دارند و برای درمان دوربینی، نزدیک بینی و آستیگماتیسم مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین برای اینکه بیمار از عینک های دو کانونی برای درمان پیرچشمی استفاده نکند، از لنز چشمی استفاده می کنند

معمولا برای درمان پیرچشمی از لنزهای دوکانونی، تک کانونی، لنز مونو ویژن و یا عینک مطالعه استفاده می کنند.

به جز این موارد برای بیماری های چشمی دیگری مثل قوز قرنیه از لنز استفاده می کنند. همانطور که قبلا هم گفتم قوز قرنیه نوعی اختلال چشمی است که در آن چشم فرد حالت نامنظمی به خود می گیرد و در دیدن هم به مشکل بر میخورد و معمولا برای این بیماری چشمی در ابتدا عینک تجویز می کنند اما وقتی عینک پاسخی به درمان نداد، از لنزهای چشمی مخصوص استفاده می شود.

زمانی که نقص های چشم فرد زیاد باشد و با عمل های جراحی انکساری یا آب مروارید ، به طور کامل برطرف نشود، پس از عمل می توان از لنز چشم طبی استفاده کرد.

همچنین پس از برخی جراحی های چشمی قرنیه، پزشک برای بهبودی قرنیه و تسکین درد از لنز بانداژ استفاده می کند.

برخی از لنزهای چشمی روزانه هستند و کاربر پس از یک روز استفاده باید آن ها را دور بیندازد  و لنز جدیدی را جایگزین آن نماید، این لنزها از شستشوو ضد عفونی با محلول بی نیاز هستند.

لنزهای چشمی به دو دسته سخت و نرم یا هارد و سافت تقسیم می شوند که متقاضیان لنز نرم به دلیل راحتی آن بسیار بیشتر از لنز سخت هستند.

لنزهای نرم را باید حتما هر شب از چشم خارج کرد و با محلول شستشو لنز آن ها را ضد عفونی کرد و به هیچ عنوان نباید با آن ها خوابید. لنزهای سافت باید به طور منظم تعویض شوند که در انواع روزانهُ هفتگیُ ماهانهُ فصلی و سالانه وجود دارد که یکی از علائم خرابی لنز چشم بر میگردد به تمام شدن تاریخ انقضا و تاریخ مصرف لنزها.

اما لنزهای سخت را می توان با مراقبت دقیق تا مدت ها استفاده کرد.

ویژگی های لنز چشم سالم و مورد تایید پزشکان

برای خرید لنزهای چشمی خوب باید به نکات مهمی توجه کرد و فاکتورهای مهم خرید لنز چشم را در نظر گرفت اما این فاکتورها برای هر شخص می تواند متفاوت باشد اما از مهم ترین مولفه هایی که برای خرید لنز چشم باید در نظر بگیرید برند و کیفیت لنز است.

یک لنز چشم خوب و سالم باید دارای ویژگی های زیر باشد:

  • سطح روی لنز باشد شفاف، صیقلی و صاف و کاملا گرد باشد و بهتر است از فناوری پلاسما استفاده شده باشد
  • از نظر وزنی باید سبک باشد تا کاربر احساس خستگی نکند
  • در برابر آلودگی و رسوبات و پروتئین مقاوم باشد
  • کاربر باید با لنز احساس راحتی کند و لنز نباید باعث سوزش، التهاب و قرمزی چشم شود.
  • لنز چشمی خوب رطوبت چشم را جذب نمی کند و باعث ایجاد خشکی چشم نمی شود
  • بهتر است دارای فیلترهای UVA و UVB باشد تا محافظ چشم در برابر اشعه ها مضر باشد
  • حتما دارای تاییدیه های سازمان بهداشت جهانی FDA، CE و GMP باشد.
  • درصد محتوای آب و اکسیژن مناسبی داشته باشد
  • باید سایز مناسبی داشته باشد (دیامتر و بیس کرو) تا سطح قرنیه را کامل بپوشاند

علائم خرابی لنز چشم چیست؟

لنز چشم در صورتی که خراب باشد می تواند آسیب های جدی به چشم وارد کند، کمتر پیش می آید لنز دارای ایرادات فنی باشد اما احتمال آن 0 هم نیست به طور کلی علائم خرابی لنز چشم عبارتست از:

  • پارگی و خراش: در این حالت فرد احساس می کند که یک جسم خارجی در چشمش وجود دارد و با ناراحتی و آبریزش چشم همراه هست.
  • احساس سوزش شدید چشم: اگر این حالت در فرد ادامه دار بود یعنی بعد از یکی دو دقیقه اول که لنز داخل چشم گذاشته شد، سوزش چشم از بین نرفت، به احتمال زیاد لنز خراب است و فرد اصلن تحمل لنز را نخواهد داشت.
  • تجمع رسوبات بر روی لنز: این مشکل زمانی به وجود می آید که اصول شستشو لنز به درستی رعایت نشده باشد و به طور منظم لنز با محلول، ضد عفونی نشده است و باعث خرابی لنز چشم گشته است.
  • پایان تاریخ اکسپایر و تاریخ مصرف لنز: لنزها هر کدام دارای تاریخ مصرف و تاریخ اکسپایر مخصوصی هستند و مواد نگهدارنده ی آن ها پس از آن تاریخ مشخص شده فاسد می شود و آن لنز دیگر قابل استفاده نیست و لنز خراب خواهد شد.

اگر لنز شما چشم تان را اذیت می کند و نمی توانید متوجه عیب و خرابی آن شوید به یک پزشک یا اپتومتریست مراجعه کنید.

عوارض خرابی لنز چشم

در این مقاله سعی کردم شما را با علائم خرابی لنز آشنا کنم تا بدانید چه خطراتی برای چشم دارد. خرابی لنز چشم می تواند باعث عفونت چشمی شود چون چشم ها بسیار حساس هستند و اگر به علائ خرابی لنز چشم توجهی نشود به قرنیه چشم آسیب وارد می شود و درمان آن دشوار خواهد شد.

موارد دیگری که باعث عفونت چشمی ماشی از لنز هستند عبارتند از:

عدم رعایت بهداشت  و شستشو لنز: بی توجهی به بهداشت و مراقبت از لنزهای چشمی می تواند باعث عفونت چشم شود و در نهایت سبب خرابی لنز چشم خواهد شد.

اصول مراقبت از لنز چشم

خوابیدن با لنز: من به دفعات درباره آسیب های خوابیدن با لنز چشمی صحبت کرده ام. وقتی با لنز چشمی می خوابید به چشم تان اکسیژن نمی رسد و به چشم صدمه می زند و عفونت چشمی به وجود می آید.

استفاده از لنز پس از اتمام تاریخ اکسپایر و تاریخ مصرف آن: تمامی لنزهای چشمی دارای تاریخ اکسپایر و تاریخ مصرف هستند. تاریخ اکسپایر معمولا 4 ساله است یعنی تا زمانی که پلمب لنز باز نشده باشد، لنز تا آن تاریخ قابل استفاده است ولی از زمانی که پلمب لنز باز می شود بستگی به لنزی تهیه می کنید(روزانه، فصلی و سالانه) تاریخ مصرف دارد و بعد از آن لنز خراب می شود و باعث عفونت چشم می شود.

استفاده از لنز چشم در فضای آلوده: گذاشتن لنز در جایی که آلوده باشد و یا گرد و غبار زیادی وجود داشته باشد علاوه بر اینکه باعث تجمعات بیشتر رسوبات چشمی می شود، ذرات گرد و غبار هم به لنز می چسبد و عفونت چشمی را ایجاد می کند.

شستن لنز با آب: در مقاله قبل در خصوص خطر شستشو لنز با آب به طور کامل صحبت کردم، به دلیل وجود باکتری های موجود در آب که به شدت می تواند به چشم صدمه بزند به هیچ وجه نباید لنز را با آب شست زیرا باعث خرابی لنز چشم می شود.

خطرات شستن لنز با آب

خرید لنز از مراکز نامعتبر: متاسفانه بعضی از کاربران لنز، در زمان خرید لنز چشمی اصلا توجهی به برند و تاییدیه بهداشت لنزها ندارند و از هرجایی مثل فروشگاه های لوازم آرایشی، لنز تهیه می کنند بدون اینکه از متریال ساخت لنز مطلع باشند و به میزان آب و اکسیژن لنز توجهی کنند که تمام این موارد می تواند باعث عفونت چشم شود.

فروشگاه ایران لنز یکی از مراکز فروش بهترین برندهای لنز چشمی در ایران می باشد که به مدیریت دو اپتومتریست اداره می شود.

تمامی برندهای لنز چشمی این مرکز دارای تاییدیه وزارت بهداشت جهانی غذا و دارو می باشد و شما می توانید با خیال راحت بهترین لنزی را که مناسب چشم هایتان هست را تهیه کنید.

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *